Budući vozači za dozvolu i 850 evra

Beograd -- Vozačka dozvola uskoro će biti drastično skuplja. Polaganje po novom Zakonu o saobraćaju, koji će važiti od 25. oktobra, isprazniće džepove budućih vozača.

Izvor: Novosti
Podeli

Sadašnja cena obuke za vozače nije dovoljna za troškove, kažu u auto-školama.

Sada „ružičasti karton“ za „B“ kategoriju košta od 10.000 do 15.000 dinara u većini gradova Srbije. A kada krenu polaganja po novom Zakonu o saobraćaju, kako pokazuje računica, cena dozvole će biti barem pet puta veća.

Poslednju reč oko minimalne cene obuke za vozače doneće nadležna ministarstva vlade. Ipak, poređenje sa cenama obuke u regionu, koje se kreću od 500 do 1.200 evra, u zavisnosti od zemlje i načina dolaženja do dozvole, idu u prilog tezi da će za buduće vozače dozvola i bukvalno biti „papir zlata vredan“.

"Jasno je da sa 100 do 150 evra ne možete pravilno obučiti budućeg vozača. Zato nam auto-škole fabrikuju vozače opasne i po sebe i druge u saobraćaju", kaže za Novosti Ostoja Aleksić, instruktor sa iskustvom dugim 30 godine u Srbiji, Evropi i Rusiji.

Ostojić, čijih je 18 predloga, uvršteno u novi zakon o saobraćaju, tvrdi da po sadašnjim cenama polaganja, kandidat na praktičnoj nastavi, na jednom času, u proseku pređe oko tri kilometra od minimalnih 15.

"U pojedinim auto-školama, kako sam čuo od kolega, instruktori moraju da plate gorivo iz svog džepa ako voze dnevno više od 25 kilometara, obučavajući osam kandidata", kaže Ostojić.

"Sadašnja cena obuke nije dovoljno ni za gorivo i troškove održavanja automobila, a kamoli za plate instruktora. Zato je i moguće da date 500 evra i da dođete do dozvole i bez obaveznih 40 časova vožnje".

Instruktor kaže i da je računica po kojoj se određuje cena nove obuke, vrlo jasna. Za obuku i polaganje iz prve pomoći potrebno je najmanje 100 evra. Kvalitetno predavanje, teoretska nastava, sa modernim učilima, kvalifikovanim stručnjacima je oko 150 evra.

"Računajte i 40 časova vožnje sa minimum 15 kilometara po času, pri čemu je najniža cena pređenog kilometra oko jednog evra i dobijate još 600 evra za „praksu“. To sve zajedno iznosi oko 850 evra", objašnjava Ostojić.

strana 1 od 244 idi na stranu