Dulić: Na Voždovcu niče 130 zgrada

Gradilište "4. juli" u beogradskom naselju Voždovac biće otvoreno 30. avgusta i u njemu će se graditi 130 stambenih zgrada, kaže ministar Oliver Dulić.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 13.08.2010.

00:02

Default images

Ministar prostornog planiranja i zaštite životne sredine navodi da je stanove rezervisalo već dve hiljade ljudi, kao i da to dovoljno govori o ozbiljnosti ovog projekta.

On kaže da će biti posla za građevinske radnike i dodaje da će već za mesec dana krenuti realizacija projekata koje pokreću lokalne samouprave zajedno sa Vladom.

"Oni koji kritikuju novi zakon o pomoći građevini treba prvo da ga pročitaju. Mesta za korupciju nema, sve firme su ravnopravne, bilo da su sa stranim ili domaćim kapitalom", kaže Dulić i naglašava da je zakon ima za cilj pokretanje građevinskog sektora u Srbiji koji je u vrlo teškoj situaciji. Dulić kaže i da je uredbom propisano da i one firme koje su imale blokiran račun u poslednje tri godine i one koje su negativno poslovale mogu da učestvuju u postupcima javnih nabavki i dodaje da je propisano da je investitor dužan da na direktno pogađanje pozove najmanje tri firme sa teritorije lokalne samouprave i najmanje još sedam firmi sa teritorije cele Srbije.

Investitor, odnosno u ovom slučaju lokalna samouprava, sprovodi postupak javne nabavke, bira ponuđača, potpisuje ugovor, a na kraju Vlada kao supervizor proverava da li je projekat plaćen više nego što je realna tržišna cena, objašnjava ministar.

On navodi i da "svaka firma koja je registrovana u Srbiji, koja plaća porez i ovde zapošljava radnike, a registrovala se na sajtu ministarstva, može da učestvuje u projektima. Mi ne pravimo pitanje da li se ta firma zove Štrabag, Alpina, 'Ratko Mitrović', niti da li je sa stranim ili domaćim kapitalom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: