Srbija

Subota, 29.09.2007.

14:05

Produžen tender za Prvu petoletku

Rok za dostavljanje ponuda na tenderu za prodaju većinskog kapitala trsteničke "Prve petoletke" produžen je po šesti put.

Izvor: Beta

Default images

Produženje roka tražio je ruski konzorcijum "Rosoboroneksport", koji je jedini zainteresovan za kupovinu "Prve petoletke". Razlog za još jedno odlaganje je, kao i ranije, pokušaj "Rosoboroneksporta" da nakon izlaska jedne članice konzorcijuma pronađe novog partnera.

Kako Beta saznaje od zamenika direktora "Prve petoletke" Radomira Milića, to preduzeće su juče posetili predstavnici poslovodstva potencijalnog kandidata za četvrtog člana konzorcijuma, ruske kompanije "Traktorski zavod", kako bi sagledali tehničke mogućnosti trsteničkog holdinga.

"Delegaciju ruske kompanije, koju je predvodio zamenik generalnog direktora, posebno su zanimale mogućnosti primene naših proizvoda za njihove potrebe. Pošto njima nedostaju hidrauličke komponente, ocenili su da te svoje potrebe mogu zadovoljiti kod nas, pa će bordu direktora predložiti da se uključe u konzorcijum", rekao je Milić.

"Traktorski zavod" je, prema njegovim rečima, respektabilna kompanija koja poseduje 16 fabrika i u Rusiji zapošljava 56 hiljada radnika.

"Prva petoletka" je za osam meseci ove godine prodala robu u vrednosti od oko 30 miliona evra, od čega 17 miliona na tržištima 35 zemalja sveta, izvozeći prvenstveno proizvode iz programa hidraulike, pneumatike i armaturnih priključaka.

U avgustu su, zahvaljujući pomoći Ministarstva finansija od 1,1 milijardu dinara, uplaćeni doprinosi za oko 7 hiljada radnika, čime im je povezan radni staž od 2005. do jula ove godine, a dugovanja "Petoletke" sa 1,9 milijardi dinara smanjena na oko 800 miliona.

U julu je, sredstvima republičke vlade od oko 334 miliona dinara okončan i socijalni program za 1.040 radnika, tako da "Petoletka" sada ima oko 6 hiljada zaposlenih sa prosečnim primanjima od oko 18 hiljada dinara.

Drugi tender za prodaju tog preduzeća, koje ima najviše radnika u Rasinskom okrugu, raspisan je polovinom marta i, prema rečima Milića, ako ne uspe, "Petoletki" predstoji još jedan tender, pod uslovom da bude zainteresovanih kupaca.

Ako ne bude interesovanja, neizbežna je prodaja fabrike u delovima, što je, kako ocenjuje Milić, "mnogo lošija varijanta, jer su proizvodna odeljenja tehnološki povezana".

Prvi tender za prodaju "Prve petoletke" je 2005. godine proglašen neuspešnim, jer nijedan od dva kupca tenderske dokumentacije nije dostavio obavezujuću ponudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

9 h

Podeli: