Srbija

Sreda, 06.01.2021.

14:44

Srbija sa Kinom potpisala nabavku brzih vozova

Srbija je danas sa kineskim partnerima zaključila memorandum o razumevanju i saradnji kojim je postavljen osnov za nabavku putničkih vozova za brze pruge.

Izvor: Tanjug

Srbija sa Kinom potpisala nabavku brzih vozova
Foto: Tanjug/ZORAN ZESTIC

Memorandumom, koji su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i predstavnici Srbija voza, "China Railway International Co, LTD" i "CRRC Corporation Limited", dogovorena je saradnja i postavljen osnov za potencijalnu nabavku elektromotornih vozova za brzine od 200 kilometara na sat.

Odgovarajući vozovi biće potrebni Srbiji za putnički saobraćaja na budućoj pruzi za velike brzine Beograd Centar - Novi Sad - Subotica.

Svečanom potpisivanju u zgradi Vlade Srbije prisustvovala je ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo.

Ministar Momirović je istakao da memorandum predstavlja nastavak Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture iz 2009. godine.

„Poštujući čelično prijateljstvo između naše dve države i predsednika Aleksandra Vučića i Si Ðinpinga, uz zahvalnost za sve što Narodna Republika Kina čini za Srbiju, ovaj memorandum o razumevanju u vezi voznih sredstava predstavalja nastavak intenzivne saradnje sa Kinom", rekao je Momirović.

Zahvalio je Kini na sveukupnoj podršci koju pruža na efikasnoj i pravovremenoj realizaciji transportnih infrastrukturnih projekata, koji se trenutno realizuju u Srbiji.

Ambasadorka Čen Bo istakla je da su i u uslovima pandemije kineska i srpska strana uložile velike napore kako bi projekat izgradnje deonica brze pruge u Srbiji neprekidno, normalno i stabilno napredovao.

"Prethodna dva meseca vidimo veoma veliki i konkretan napredak na gradilištu. Današnje potpisivanje otvara novi prostor naše saradnje u saobraćaju. Kina ima najrazvijeniju tehnologiju u proizvodnji brzih vozova i kineske kompanije su spremne da dele svoju visoku tehnologiju sa srpskim partnerima. I daju svoj doprinos ekonomskom razvoju Srbije", rekla je ona.

Čen Bo je istakla da je potpisani dokument dobar početak saradnje u novoj godini između dve zemlje i dodala da je sigurna da će saradnja imati mnogo novih rezultata i uspeha.

"Danas je Badnji dan. Videli ste da smo veoma vredni i radimo tokom praznika. Želim svima srećan Božić, puno zdravlja i uspeha, i sve najbolje u novoj godini", poručila je ona.

Saradnja dogovorena danas potpisanim memorandumom biće realizovana na principima komercijalnih odnosa, usklađenosti sa tehničkim specifikacijama interoperabilnosti i u skladu sa svim važećim domaćim i evropskim standardima i propisima.

Memorandum predviđa i mogućnost saradnje na uspostavljanju tehničkog centra za istraživanje i razvoj, centara za obuku i održavanje, kao i centra za proizvodnju železničkih vozila.

Saradnja će biti razvijana u skladu sa potrebama projekata i tržišnim potencijalima, što će imati izuzetan značaj za razvoj železničkog saobraćaja u Srbiji i železničku prateću industriju u celini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

1 d

Podeli: