Poskupljenje u Hrvatskoj: "Plaćamo svetsku cenu energenata, a nemamo standard EU"

Ono što će svakako obeležiti 2022. u Hrvatskoj jeste poskupljenje energenata, gasa i struje za građane koje će se dogoditi u aprilu.

Region

Izvor: B92

Petak, 07.01.2022.

11:02

Poskupljenje u Hrvatskoj:
Foto: Shutterstock/Lisa-S

Najavljeno poskupljenje je za HRT komentarisao energetski stručnjak Davor Štern.

Prema njegovim rečima, poskupljenje energenata je večno pitanje.

"Ne znamo koliko će poskupljenje energenata za domaćinstva biti u aprilu. Verovatno je Vlada, kada je donosila tu odluku, računala na to da će početkom godine olabaviti pritisak na cene i da će se cene vratiti u neku normalu. Za sada se to nije dogodilo, ali tek smo na početku godine i ne isključujem mogućnost da se cene spuste, jer bi onda možda ispalo da smo previše digli cene pa bismo ih morali naknadno spuštati. Mislim da nije bilo nekog boljeg izlaza od toga, videćemo šta će se događati do 1. aprila, a onda Vlada još uvek ima mehanizam da ublaži taj udar na cene, uvek može da napraviti jedan otklon, nekakvu subvenciju prema građanstvu. Ali u ovom trenutku je teško bilo što predviđati", istakao je Štern.

Kaže kako bi u Hrvatskoj trebalo da postoje mehanizmi za zaštitu građana od skoka cene energenata.

"Plaćamo svetsku cenu energenata, a nemamo standard Evropske unije. Sigurno je da je npr. nemačkim građanima to lakše da podnesu, naši građani će jače osjetiti taj udar. To je neminovnost, živimo u istom svetu i moramo plaćati istu cenu", poručio je stručnjak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rublja suspendovana

Predsednik Italijansko-ruske trgovinske komore (IRTP) Ferdinando Pelaco saopštio je da se obustavlja sistem koji je omogućavao ruskim kompanijama da kupuju robe iz Italije za rublje.

15:33

29.4.2024.

1 d

Podeli: