Vesti -

Najgori odnos u EU: Svaki treći stanovnik Hrvatske je penzioner

Hrvatska ima 554.000 radno neaktivnih ljudi starosti od 20 do 64 godine, uključujući 154.000 od 25 do 49 godina i oko 304.000 od 50 do 64 godine.

Izvor: fenix-magazin
Podeli
Foto: shutterstock, Shchus
Foto: shutterstock, Shchus

Svaki jedanaesti među njima ima završen fakultet, a svaki dvanaesti srednju školu, piše u Večernji list.

Neaktivni su jedino područje u kojem bi Hrvatska mogla tražiti novu radnu snagu na domaćem tržištu, uz jači angažman starijih, pa i penzionera. Prema anketi o radnoj snazi, Hrvatska je u drugom kvartalu ove godine imala 1.611.000 zaposlenih i 95.000 nezaposlenih.

Reč je o međunarodnoj metodi praćenja radne aktivnosti, po kojoj se svako ko je nešto uradio u protekle dve nedelje računa kao zaposleni. Podaci objavljeni juče pokazuju da je na 100 osoba starijih od 64 godine zaposleno njih 66, nezaposleno je nešto manje od šest (5,7), dok su ostali ili neaktivni ili su se školovali.

Hrvatska drastično gubi stanovništvo u svim mlađim starosnim grupama, uključujući i ljude do 65 godina, ali se zato povećava broj starijih.

Uostalom, svaki treći stanovnik Hrvatske je penzioner, što je jedan od najgorih odnosa u EU. Hrvatska ima mlade penzionere zbog vojnog stanovništva i ratnih veterana, ali i relativno niske starosne granice za odlazak u penziju u odnosu na druge zemlje u kojima je ova granica podignuta na 67 ili 68 godina.

Ali domaću statistiku muči još jedna komplikacija. Stopa zaposlenosti i aktivnosti se obračunava tek od ove godine na osnovu zvaničnih podataka o broju stanovnika sa poslednjeg popisa stanovništva.

Do prošle godine za statistiku su korišćeni podaci sa prethodnog popisa iz 2011. godine, pa će sve prethodne serije morati da se prilagode činjenici da smo za deset godina izgubili 400 hiljada stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.