Vesti -

Najava odmah izazvala zabrinutost: MOL prodaje pumpe u Sloveniji Šelu

Mađarska naftna kompanija MOL planira da proda svojih 39 benzinskih stanica u Sloveniji britanskom Šelu (Shell).

Izvor: Tanjug
Podeli
sh
sh

Prema pisanju slovenačke agencije STA, to je samo pokušaj da dobije odobrenje za preuzimanje OMV Slovenija, drugog najvećeg lanca benzinskih stanica u toj zemlji.

Transakcija uključuje neke postojeće postojeće benzinske pumpe.

"Uvereni smo da će akvizicija OMV mreže ojačati konkurenciju na slovenačkom tržištu. MOL Grupa je jedan od vodećih nezavisnih dobavljača naftnih derivata na regionalnom tržištu, jer uspešno upravlja celim logističkim lancem. Ovo nam omogućava da očuvamo nezavisnu cenovnu konkurentnost i pozitivno će uticati na pouzdanost snabdevanja velikog broja slovenačkih potrošača", rekao je direktor maloprodaje u MOL grupi Robert Pit.

Kako se navodi, MOL je potpisao ugovor vredan 301 miliona evra za povećanje svog udela u OMV Slovenija za 92,25 odsto u 2021. godini, kada je već imao 7,75 odsto udela u kompaniji.

Ova najava je odmah izazvala zabrinutost zbog koncentracije tržišta, a Evropska komisija je u preliminarnoj istrazi utvrdila da bi transakcija mogla ozbiljno da ugrozi konkurenciju na maloprodajnom tržištu.

OMV Slovenija poseduje 120 benzinskih stanica i drugi je po veličini operater benzinskih pumpi u zemlji posle Petrola, koji upravlja sa 318 pumpi. Vlasnik 53 benzinske pumpe, MOL je trenutno treći najveći operator.

Šel trenutno ima jednu servisnu stanicu u Sloveniji i osam automatizovanih servisa za kamione, a ova transakcija bi ga učinila trećim najvećim igračem na slovenačkom maloprodajnom tržištu. Kompanija je u saopštenju za javnost navela da je akvizicija "važan korak napred za brend Šel u Sloveniji i da pruža bolji izbor za kupce jer poboljšava tržišnu konkurenciju". Dodaje se da će detalji sporazuma biti objavljeni nakon odobrenja Komisije EU, uz napomenu da će se njime benzinske stanice pretvoriti u "centre mobilnosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.