Biz - B92.net

Hrvatska dobila zeleno svetlo

Lideri Evropske unije poslali su u petak, sa samita u Briselu, zeleno svetlo Hrvatskoj da iduće godine uđe u monetarnu zonu evra.

Izvor: DPA
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/AsiaTravel
Ilustracija: Shutterstock/AsiaTravel

Odluka je, posle preporuke Evropske komisije i odobrenja ministara finansija, bila očekivana, prenosi agencija dpa.

Premijer Andrej Plenković je to odluku pozdravio kao "izvrstan signal hrvatskoj privredi." Dodao je da će njegova zemlja, kao deo evrozone, biti bolje pripremljena za buduće izazove i krize.

Od uvođenja evra posebno će profitirati turizam, najvažnija grana hrvatske privrede, jer 70 odsto gostiju na jadranskoj obali dolazi iz neke od zemalja Evrozone, rekao je premijer.

Hrvatska se godinama trudila da ispuni uslove za ulazak u monetarnu uniju, koja se nije širila od ulaska 19. članice, Litvanije, 1. januara 2015.

Sve države EU, izuzimajući Dansku, obavezale su se da će pristupiti monetarnoj uniji čim ispune uslove. Neke, poput Švedske, Poljske i Mađarske, očigledno ne žure sa tim korakom i vode samostalnu monetarnu politiku.

Hrvatskoj se svakako žurilo, upravo da lakšim obračunavanjem privuče još više evropskih letnjih turista na svoju obalu, ostrva i jahte.

S druge strane, dobar deo stanovništva strahuje da će uvođenje evra 1. januara 2023. možda izazvati snažan talas poskupljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.