Hrvati uništeni: Toliko kritično da ne verujemo

Nakon povećanja PDV-a, hrvatski ugostitelji su u prva tri meseca imali gubitak od 140 miliona kuna (više od 18 i po miliona evra).

Region

Izvor: B92

Sreda, 19.04.2017.

12:32

Hrvati uništeni: Toliko kritično da ne verujemo
Foto: Thinkstock

Manje se pije u kafićima, barem prema izdatim računima, a to je direktna posledica povećanja PDV-a sa 13 na 25 odsto.

Analiza ugostitelja Primorsko-goranske županije pokazuje alarmantne podatke – nakon podizanja PDV-a, svaki drugi vlasnik kafića ili restorana želi da zatvori objekat, a promet je u proseku pao za 15 odsto.

“Brojke su toliko kritične da ni sami ne verujemo u njih”, upozorava šef Koordinacije ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić.

I podaci Poreske uprave o prometu u ugostiteljstvu za prva tri meseca ove godine pokazuju da je neto iznos koji je ostao ugostiteljima nakon što se odbije PDV manji za čak 140 miliona kuna u odnosu na prošlu godinu.

Ugostitelji tvrde da su bili primorani da podignu cene, ali da, uprkos tome, i dalje u prva tri meseca većina ima gubitke.

Grad Rijeka odlučio je da od maja smanji stopu poreza na potrošnju sa 3 na 1,5 odsto, kako bi ugostiteljima ostalo 1,3 miliona kuna više.

Sa stopom PDV-a od 25 odsto za ugostitelje, Hrvatska se, uz Dansku, nalazi na samom vrhu EU, podsećaju ekonomski portali. Druge turističke zemlje poput Italije i Španije tu stopu drže na deset odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

22 h

Podeli: