Severna Makedonija odlučna da privuče "kanabis turiste"

Severnomakedonsko vladino telo za regulaciju kanabisa radi na izradi zakonskog okvira za dekriminalizaciju, legalizaciju i upotrebu ove supstance.

Izvor: Indikator.ba
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, TeriVirbickis
Ilustracija: Depositphotos, TeriVirbickis

Zemlja je legalizovala upotrebu medicinskog kanabisa 2016. godine. U novembru 2020. socijaldemokratski premijer Zoran Zaev rekao je da podržava dekriminalizaciju, ali i legalizaciju konzumiranja kanabisa, navodeći da će to pomoći turističkoj i ugostiteljskoj industriji u zemlji.

Publikacija turističke industrije Travel dejli njuz izveštava da je turizam kanabisa sve veće područje. Slično vinskom turizmu gde entuzijasti posećuju vinograde, turisti kanabisa posećuju područja u kojima je droga legalna, navodi Intelli News, prenosi Indikator.

Na drugom sastanku radna grupa je usvojila definicije pojmova "dekriminalizacija", "legalizacija" i "depenalizacija" u vezi s upotrebom kanabisa, navodi se u vladinoj izjavi.

Šansa za Srbiju - kuće od kanabisa?

Definicije pojmova potrebne su za bolje razumevanje nivoa dopuštene upotrebe kanabisa, uključujući rekreacionu upotrebu.

Radna grupa takođe je donela odluku o izradi komparativne analize modela upotrebe kanabisa u 10 država sveta - Albaniji, Kanadi, Hrvatskoj, Češkoj, Izraelu, Holandiji, Portugalu i Španiji, kao i u Koloradu i Kaliforniji u Sjedinjenim Državama.

Vlada Severne Makedonije povukla je prve konkretne poteze za dekriminalizaciju upotrebe kanabisa uspostavljanjem radne grupe za izradu zakonodavnih promena u tom smeru u maju.

Grupu čine institucije, udruženja i organizacije civilnog društva, uključujući predstavnike premijerovog kanibeta i ministarstava zdravstva, pravosuđa i ministarstva unutrašnjih poslova.

Promovišu kanabis kao šansu za ekonomiju: "Supa sa gandžom - to je naš mentalitet"

Mandat radne grupe uključuje uredbu o dekriminalizaciji i legalizaciji posedovanja i uzgoja kanabisa za ličnu upotrebu, uspostavljanje Agencije za kanabis i povećanje broja zdravstvenih uslova za koje bi se kanabis koristio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 40 idi na stranu