Nemci traže milione evra od Budve: "Gorimo u paklu problema"

Opštini preti ogromna šteta.

Region

Izvor: B92

Utorak, 01.06.2021.

10:38

Nemci traže milione evra od Budve:
Foto: Depositphotos, bloodua

Skupština opštine Budva juče je na hitno zakazanoj sednici većinom glasova donela odluku o angažovanju pravnih zastupnika za postupak međunarodne arbitraže u sporu koji nemačko-austrijski koncern WTE/EBH vodi protiv lokalne uprave, koju je predložio gradonačelnik Marko Bato Carević, objavio je Dan.

On je kazao da mu nije ni na kraj pameti da politizuje priču.

Danas prvi let crnogorske nacionalne kompanije, ko će se naći u avionu?

"Znate da je u oktobru, novembru najavljeno da će krenuti sa međunarodnom arbitražom i da je stav Skupštine bio da se osnaži pravni tim. Nije mi bio problem da donesem odluku o angažovanju advokata, donosio sam i mnogo teže odluke, ali sam cenio da treba da se upoznaju građani preko parlamenta. Želimo da budemo pobednici u ovom sporu. Ono što me zabrinjava je da sa našom Vladom za koju smo se borili, nismo imali ni trećinu kontakta u odnosu sa onom prethodnom. U ovaj spor treba da se uključi premijer Zdravko Krivokapić i ministar finansija. Zašto nije premijer imao vremena, a dolazio je u susedne opštine, da poseti Budvu koja gori u paklu problema", izjavio je Carević i naglasio da to vidi kao političku priču jer Krivokapić i pored urgencija koje je poslao izbegava da se sretnu.

Naglašava da se ovakvi problemi ostavljaju DF-u da ih rešava i to vidi kao politizaciju.

"Crnogorski san" postaje stvarnost? Drugi da rade, njima da se sliva novac

"Nismo se još sreli da popričamo, jedino što smo od nove Vlade dobili dopis da moramo da vratimo onih 29 miliona evra, koje je prethodna Vlada dala Nemcima. Ono što je važno zbog građana da znaju jeste da smo mi preduzeli pravno sve što treba i da nemamo podršku Vlade. Ja preuzimam svu odgovornost na sebe, ali je potrebno da izaberemo tim pobednika, kako bismo uspeli u ovom sudskom procesu", poručio je Carević, prenosi portal Vijesti.

Za donošenje odluke glasala je kompletna koalicija "Za Budućnost Budve" odbornici Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Pokreta za promene, Prave Crne Gore i Socijalističke narodne partije, dok je šest odbornika Demokrata bilo uzdržano.

Sednici nisu prisustvovali odbornici opozicije iz redova SDP, Građanskog pokreta URA, ali i koalicije okupljene oko DPS-a iz redova SD, LP i Crnogorske.

Đetići katapultirali cene

Carević je pre tri dana zatražio hitno održavanje sednice, što je šef parlamenta Krsto Radović i prihvatio.

Obrazlažući odluku šef Carevićevog kabineta Nikola Jovanović naglasio je da Opštini preti stotinu miliona evra štete koju nemačko-austrijski koncern WTE/EBH traži da naplati.

"Poznato je da je ova kompanija koja je izgradila postrojenje za tretman otpadnih voda pokrenula arbitražni postupak u Frankfurtu tražeći na ime fiktivne garancije naplatu odštete od 64 miliona evra. Prošlog meseca je WTE/EBH pokrenula i arbitražni postupak u Ženevi za naplatu 31,9 miliona evra. Nije nam poznato da li novi arbitražni postupak isključuje onaj u Frankfurtu. Znači.u pitanju su dva arbitražna postupka od više od stotinu miliona evra. Zna se da je po sredi koruptivni posao gde su pojedinci priznali krivicu", izjavio je Jovanović obrazlažući odluku, prenosi RTCG.

Hoće li Crna Gora preživeti "kinesku dužničku diplomatiju"?

On je naveo da bi, ukoliko bi se postupak okončao povoljno po kompaniju WTE/EBH, bili dovedeni u pitanje, kako imovina, tako i samo funkcionisanje i finansiranje obaveza Opštine Budva.

Istakao je da je Carević predložio da se osnaži pravni tim i to advokatima Andreasom Daksbergerom, partnerom att DLA Piepr Weiss iz Austrije, koji je uspešno savetovao Opštinu Kranjska Gora u međunarodnom sporu protiv WTE, Aleksanderom Šultmajerom, Counsel DLA Piper Weiss, koji poseduje veliko iskustvo u savetovanju austrijskih i stranih subjekata u bankarskom, finansijskom i energetskom sektoru, kao i u vođenju međunarodnih parnica i arbitraža.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

7 h

Podeli: