Ugašen jedini privatni penzioni fond: Štediše bezuspešno pokušavale da podignu novac

Podgorica -- Komisija za tržište kapitala pre pet dana oduzela je dozvolu za rad društvu za upravljanje penzionim fondom Atlas penzija Podgorica.

Izvor: Investitor.me
Podeli
FOTO: Depositphotos, NatashaFedorova
FOTO: Depositphotos, NatashaFedorova

"Shodno Zakonu o dobrovoljnim penzionim fondovima Komisija objavljuje javni poziv i poziva sva društva za upravljanje penzionim fondovima sa sedištem u Crnoj Gori da u roku od 15 dana podnesu ponudu za upravljanje dobrovoljnim penzionim fondom Penzija plus", navedeno je iz Komisije.

Pobjeda podseća da je Komisija odobrenje Atlas penziji izdala u martu 2008.

Atlas penzija je od Nove godine u postupku suspenzije dozvole za rad, prema rešenju Komisije za tržište kapitala, tako da su bile onemogućene uplate članova, kao i isplate članovima fonda Penzija plus.

Komisija je zabranila likvidaciju DZU dok se sredstva ne prenesu u drugu banku i u njoj otvori račun. Štedni ulozi 2.250 članova dobrovoljnog penzionog fonda Penzija plus mesecima su bili zarobljeni.

Glavni razlog je neusaglašenost i konflikt odredbi zakona o stečaju i likvidaciji banaka i o dobrovoljnim penzionim fondovima. Zbog toga je, podsetimo, bila blokirana imovina fonda Penzija plus, vredna nešto više od pola miliona evra.

Problem je nastao, kako su ranije pisali mediji, jer važeći Zakon o dobrovoljnim penzionim fondovima precizno odvaja imovinu fonda od banke depozitara, odnosno njene stečajne mase, dok Zakon o stečaju i likvidaciji banaka, koji je leks specialis, ne prepoznaje instituciju privatnog penzionog fonda.

Štediše su zbog svega mesecima bezuspešno pokušavale da dobiju novac. Da bi rešili problem, stečajni upravnik IBM koja je bila kastodi banka Penzije plus i Komisija za tržište kapitala konsultovali su se sa mnogim institucijama, a obraćali se i Vrhovnom sudu.

Stečajni upravnik IBM je ranije tvrdio da je za vreme privremene uprave, a prije uvođenja stečaja u ovu banku, društvo za upravljanje ovim penzionim fondom trebalo da inicira rešavanje ovog problema.

strana 1 od 70 idi na stranu