Kako će sad Hrvati - kineska ponuda najpovoljnija

Austrijanci, Kinezi i Italijansko-turski konzorcijum ponuđača takmiče se za gradnju Pelješkog mosta.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Foto: Youtube, screenshot
Foto: Youtube, screenshot

Zbog obima posla gradnje Pelješkog mosta posredi je najsloženiji deo celovitog projekta "Cestovnog povezivanja s južnom Dalmacijom" koji je odobrila Komisija. Procenjena vrednost iznosi 422 miliona evra bez PDV-a, a EK sufinansira 85 odsto celokupnog projekta, dakle ne po fazama i maksimalno koliko se to može u putnom prometu. Rok za završetak projekta je 2022. Nakon odluke o izvođaču radova na mostu slede novi tenderi jer se projekat planira u nekoliko faza, u poslednjoj je predviđena izgradnja obilaznice Stona.

U završnici drugog kruga nadmetanja u ograničenom postupku javne nabavke ponude su, predali austrijski Strabag, Astaldi koji nastupa s turskom Içtas te kineska China Road and Bridge Corporation (CRBC) s partnerima.

Kriterijum za odluku o odabiru, prema novom Zakonu o javnoj nabavci, ekonomski je najpovoljnija ponuda. Procenjena vrednost radova naručioca posla, Hrvatske ceste, iznosi 1,756 milijardi kuna bez PDV-a, a ponude (bez PDV-a) je premašuju.

Astaldi je sa svojim turskim partnerom ponudio 2,551 mlrd kuna ili preračunato 345 miliona evra, Strabag 2,622 mlrd kuna ili 354 miliona evra, a kineski CRBC 2,08 mlrd kuna ili 281 milion evra.

Odluku ko će od ova tri ponuđača dobiti posao doneće nadležno Poverenstvo sastavljeno od predstavnika Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te Hrvatskih cesta, nakon evaluacije ponuda i u skladu sa Zakonom o javnoj nabavci.

Većinski deo projekta odnosi se na čelik, odnosno njegov udeo u vrednosti projekta premašuje 50 odsto. Stoga se u građevinskim krugovima i nagađa da je razlog velikog cenovnog raspona u ponudama u iznosu od 63 miliona evra verovatno posledica stavke čelika. Takođe, za neke to, kako navode, ne predstavlja iznenađenje. Kako bilo, šta je razlog bitno niže kineske ponude pokazaće se brzo kroz evaluaciju ponuda.

Vesti

strana 1 od 58 idi na stranu