Region

Sreda, 08.01.2020.

18:36

U BiH planiraju nabavku devet helikoptera za 75 miliona evra

Kako prenosi Balkanska bezbednosna mreža, državne organizacije i entiteti BiH planiraju da u naredne 3 godine za 75 miliona evra nabave devet novih helikoptera.

Izvor: Tangosix

U BiH planiraju nabavku devet helikoptera za 75 miliona evra
Foto: Depositphotos/martinspurny

Helikopteri će biti nabavljeni iz iz Italije, Rusije i SAD.

Od tog broja četiri su UH-1H-II Huey II namenjenih Oružanim snagama BiH, tri Ansata su za policiju Republike Srpske, jedan AW119 za Helikopterski servis RS i jedan Bell 412 za policiju Kantona Sarajevo.

Ukupan iznos od oko 75 miliona evra će delimično biti plaćen kroz donacije a delom iz budžeta BiH i RS.

Čvrst ugovor za četiri Hjuia II potpisan je 13. decembra, sa Pentagonom je dogovorena nabavka četiri primerka u roku od tri godine. Vrednost ugovora je 38.539.378 dolara od čega je najveći deo novca američka donacija, a učešće iz budžeta BiH je 4,36 miliona dolara.

Ugovorom su, prema proceduri uobičajenoj za poslove koje vodi Pentagon obuhvaćeni i obuka pilota i tehničara, rezervni delovi kao i potrošni materijal za prve dve godine prema proračunu da će se ostvariti 300 časova godišnjeg naleta po primerku, navodi Balkanska bezbednosna mreža.

UH-1H-II će najverovtnije biti u sastavu 2. skvadrona iz baze Rajlovac koji sada koristi stare UH-1H i V koji su 1998. i 1999. godine dobijeni kao američka donacija. Od 14 helikoptera sada leti samo do četiri primerka, to su zastarele mašine koje su u doba Vijetnamskog rata korišćene u američkoj armijskoj avijaciji, piše portal Tangosiks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

8 h

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: