Vesti -

Prerađeno samo 20% roda: Topličkim voćarima korona nije jedini krivac

U topličkom kraju prerađeno je samo 20 odsto prošlogodišnjeg roda voća. Krivac nije samo koronavirus, već nedostatak hladnjača i sušara.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Depositphotos, Nitrub
Foto: Depositphotos, Nitrub

Šta to jedu Švajcarci? Poslato hiljade teglica iz Srbije

Konačno smo ga izvezli u Evropu: Organski med uvek ima tržište, koliko je biznis isplativ?

Ne odustaje zbog tradicije: "Zarada vam je nesigurna kao loto premija; Imam samo jednog kupca"

Toplički voćari, koji prednjače po proizvodnji višanja i šljiva u Srbiji‚ nakon višegodišnjih problema sa otkupom i plasmanom roda, strahuju da bi slična situacija mogla da se ponovi i ove godine. Zbog toga su mnogi u dilemi da li da ulažu u voćarsku proizvodnju.

Živorad Đorđević, voćar iz Babotinca, kaže da možda više od polovine poljoprivrednika nije nabavilo đubrivo. Razlog je što je cena višanja prošle godine bila izuzetno niska.

Ono što najviše muči proizvođače jeste nedostatak smeštajnih kapaciteta, gde bi skladištili voće nakon berbe i čekali bolju cenu.

"Mi nemamo svoje smeštajne kapacitete, da bismo mogli nešto da uradimo tu blizu i da roba dođe direktno iz voćnjaka, da dođe na hladnjaču, na preradu", ističe Ljubiša Perić, otkupljivač voća iz Donjeg Kordinca, prenosi RTS.

Vladimir Stoiljković, voćar iz Šumarovca smatra da bi u svakom trećem, četvrtom selu trebalo da se uradi po jedna hladnjača.

"Država treba da stane iza ovaj narod, inače sve nam ode", poručuje Stoiljković.

Lokalna samouprava pokušava da subvencijama stimuliše proizvođače, ali za veća ulaganja nema para, a ni nadležnosti. Ono što je izvesno jeste neophodnost udruživanja poljoprivrednih proizvođača, koji će morati udruženi da ulažu.

"Da li planiraju, pitanje je? Svakako da planiraju, ali problem je u ovoj situaciji celokupnoj, investiciono ulaganje, kako zaokružiti, kako zatvoriti", kaže Dragan Paunović, iz Privredne komore Srbije.

Ljubiša Perić ističe da bez para ne mogu da naprave hladnjaču.

"Ne možemo mi, niko od nas u prokupačkom regionu nema toliko para da bi mogao da isfinansira, da bi došlo do toga da mu se vrati", smatra Perić.

Da ima nade da se i pored nedostatka para problem reši, govori poziv upućen ovih dana od IPARD fonda svim poljoprivrednim proizvođačima koštunjavog i jagodstog voća da apliciraju za izgradnju hladnjača, čime dobijaju mogućnost prodaje voća onda kada je tržišna cena najbolja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.