Vesti -

Nove zadruge mogu da računaju na 7,5 miliona bespovratne pomoći VIDEO

Šta sadrže planovi ministarstva za brigu o selu?

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin, TV Prva
Foto: Printskrin, TV Prva

Pročitajte još:

Lepe vesti: 150.000 praznih seoskih kuća mladim bračnim parovima

Prema rečima Milana Krkobabića, ministra za brigu o selu, ovih dana ići će se pred Vladu Srbije sa programom obnove zadrugarstva.

Gostujući na TV Prva, Krkobabić je kazao da nove zadruge mogu da računaju na 7,5 miliona bespovratne pomoći, a stare na 15 miliona.

"Mi smo 152 zadruge na takav način podigli. Ovde je stvar inicijative koja potiče od domaćina, ne od sela. Zakon kaže da se najmanje pet domaćina objedinjuje, formira jednu zadrugu - ratarsku, povrtarsku, voćarsku, pčelarsku... Oni to formiraju i kreću, a mi smo tu da im pomognemo", rekao je.

Kako je dodao, nova zadruga može da računa na pomenuti novac za kupovinu osnovnog stada, nabavku repromaterijala, mehanizacije...

"To domaćini Srbije dobro znaju, to smo već odradili pune tri godine, 800 je formirano, 152 su stavljene na noge, ozbiljno rade i nijedna nije propala. Sada hoćemo da i one zadruge koje žele da se bave seoskim turizmom konkurišu na javni poziv, dobiju sredstva koja će utrošiti za opremanje tih svojih kapaciteta", istakao je.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.