Vesti -

Ne odustaje zbog tradicije: "Zarada vam je nesigurna kao loto premija; Imam samo jednog kupca"

Pre više od dve stotine godina takovski kraj bio je prepoznatljiv po uzgoju svinja i njihovom izvozu u celu tadašnju Evropu.

Izvor: RINA
Podeli
Dragan Vasiljević; Foto: RINA
Dragan Vasiljević; Foto: RINA

Posle jaja, uskoro i izvoz svinjskog mesa u Evropsku uniju VIDEO

Imate zemlju, ali ne znate šta da posadite? 7.000 proizvođača u Srbiji rešilo je svoju dilemu

Čuveni knjigovođa sa Zlatibora: Navršio devedesetu, a i dalje vodi poslovne knjige

Najpoznatiji "svinjar" toga vremena bio je svakako srpski vođa Miloš Obrenović, koji je zahvaljujući mangulicama stekao veliko bogatstsvo.

Iako je svinjarstvo nekada donosilo veliku dobit, danas se tim poslom bave samo pojedini domaćini u gornjomilanovačkom kraju, a jedan od njih je Dragan Vasiljević iz sela Pranjani.

"Farmu svinja imam preko dvadeset godina, a zarada vam je nesigurna kao loto premija. Sve zavisi od intervala, nekad je cena po kilogramu žive vage jako dobra, posle toga jako loša i tako u krug. Ali, ja sam odavno napravio tu neku računicu, da se ne obogatim, ali opet da imam neku malu zaradu", rekao je Dragan za Rinu.

Na svojoj farmi ima 200 tovljenika, a briga o njima se vodi svaki dan i to po nekoliko sati. Posao nije nimalo lak, ali za vrednog domaćina, poput Dragana, muka nije razlog za odustajanje.

Foto: RINA
Foto: RINA

Iranci bi srpsko meso, kukuruz i seme

Subvencija proizvođačima specifične vrste hrane do 500.000 dinara - u planu povećanje na milion

Brnabić: Cena meda skočila između 56 i 241 posto samo zahvaljujući ovom pogonu VIDEO

"Imam samo jednog kupca, koji dolazi iz Čačka. Nikad ga i ne pitam za cenu, koliko da, dobro je. Svaki dan provodim na ovoj farmi, ali pored svinja supruga i ja se bavimo uzgojem krupne stoke, gde je profitabilnost ipak veća. Od svinja ipak ne odustajemo, jer je taj uzgoj tradicija u našem kraju", sa osmehom priča Dragan.

Na profitabilnost tova svinja u Srbiji u najvećoj meri utiču nedefinisana pravila prilikom formiranja cena mesa i žive stoke. Procesom pristupanja Evropskoj uniji na tržištu mesa i živih životinja desile su se velike promene, a pre svega kad su u pitanju cene tovljenika sa jedne strane i mesa sa druge.

U pogledu broja svinja Srbja je praktično samodovoljna zemlja. Nalazi se na 8. mestu u Evropi po broju svinja po stanovniku i prozvodnji svinjskog mesa – 45 kg po stanovniku prosečno godišnje.

Klaničari i stočari sa Ministarstvom poljoprivrede sklopili su dogovor da se u narednom periodu smanji uvoz svinjskog mesa, kako bi otkupili što veće količine iz domaće proizvodnje. Uprava za veterinu je dobila nalog da dodatno pooštri mere prilikom uvoza, poštujući najviše zdravstvene standarde, jer samo tako može da se zaštiti domaće tržište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.