Malinari: Dogovoreno, više nema laži

Sa predstavnicima Vlade Srbije dogovoreno je da malina bude strateški proizvod na osnovu geografskog porekla.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 25.07.2017.

11:18

Malinari: Dogovoreno, više nema laži
Foto: Thinkstock

To je istakao predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović, objašnjavajući da će, na taj način biti poznato koliko je malina proizvedeno u svakoj mesnoj zajednici, lokalnoj samoupravi i gradu.

Nećemo imati, kao do sada, da se plasiraju lažne informacije, da je hiperprodukcija i da ne ide izvoz”, rekao je Radović.

On je dodao da je dijalog sa državom pokrenut sa mrtve tačke i da u prilog tome idu garancije vlade da će pratiti cene malina.

Vlada garantuje, ne rečima, nego ćemo danas dobiti dokument, da će se kontrolisati cene po kojim su maline izvezene, a po kojim se prodaju. Na taj način znćemo da li je dobra akontna cena, odnosno da li je 220 dinara, koliko zahteva Asocijacija malinara”, rekao je Radović.

Osim značaja osnivanja Nacionalnog saveta, koji bi se bavio problemom malinara, Radović je istakao i da uzgajivači malina ostaju pri tome da ona bude 1,83 evra.

Predložili smo da akontna cena, dok se bude obračunavala, bude 180-190 dinara, a razlika do 220 dinara da se isplati do 1. januara ili 1. februara”, rekao je Radović.

Predsednik Asocijacije malinara Srbije rekao je i da su od Vlade zatražili i da predsednik Regionalne privredne komore Užice, Rade Ljubojević, bude smenjen.

On ne može da bude četvrti izvoznik iz Srbije, a da vrši funkciju u privrednoj komori u Užicu. To utiče na proizvodnju i mislimo da je to sukob interesa”, rekao je Radović.

Radović je naveo i da je predstavnicima malinara na jučerašnjem sastanku rečeno da je formirana komisija koja ispituje da li postoji monopol na trzištu malina.

Rekli su i da će početi sve inspekcije i kontrola malih i velikih hladnjača, da se mora stati na put tom monopolu”, zaključio je Radović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: