Vesti -

Krompir od dva kilograma: "Nije što je naš, ali je stvarno najbolji"

Više od dve decenije porodica Gujaničić iz sela Akmačići kod Nove Varoši živi od prodaje krompira, ali nikad se za svoju egzistenciju nisu uplašili kao sada.

Izvor: RINA
Podeli
Branko Gujaničić; Foto: RINA
Branko Gujaničić; Foto: RINA

Ne odustaje zbog tradicije: "Zarada vam je nesigurna kao loto premija; Imam samo jednog kupca"

Subvencija proizvođačima specifične vrste hrane do 500.000 dinara - u planu povećanje na milion

Oko 500 tona ovog povrća nalagerovano je u skladištu, a kupca nije bilo "ni za lek".

Nakon što je Srbiju obišla priča o mukama proizvođača, Ministarstvo poljoprivrede je reagovalo, pa je deo robe sada našlo kupca. U dvorište Gujaničića stigao je šleper na koji je natovareno 30 tona, a očekuje se da ovakvih utovara bude ukupno pet.

"Svesni smo da je ova proizvodnja jako promenljiva i da sve zavisi od godine do godine, ali sada je došlo do kulminacije. Bili smo potpuno bespomoćni kad je prodaja u pitanju, ali sada vidimo to svetlo na kraju tunela. Danas je otisao deo robe, a očekujemo da će uskoro biti prodat i još deo prošlogodišnjeg krompira. Takva je godina, kolo sreće se okreće, ne moramo nešto mnogo da zaradimo, važno je da ne budemo u velikom gubitku kako bi mogli da se spremamo za novu, ovogodišnju setvu. Bili smo ubeđeni da je ova sezona najlošija u istoriji, ali evo sad se ipak nadamo da će proći bar malo bolje", izjavio je za Rinu Radoš Gujaničić iz Akmačića.

Problem u plasmanu srpskog krompira nastao je zbog velikih količina robe, a vrlo male potražnje jer su i Evropa i region preplavljeni ovim povrćem. Ipak, rešenje koje je pronađeno podrazumeva da domaći marketi otkupe robu od srpskih poljoprivrednika.

Foto: RINA
Foto: RINA

Imate zemlju, ali ne znate šta da posadite? 7.000 proizvođača u Srbiji rešilo je svoju dilemu

Posle jaja, uskoro i izvoz svinjskog mesa u Evropsku uniju VIDEO

U planu je da do 15. marta Lidl i grupacija Deleze otkupe još oko 15 šlepera, što je oko 250 tona krompira, a moguća je i saradnja sa pojedinim kompanijama koje se bave preradom ovog povrća i to od proizvođača iz Gornjeg Milanovca, Ivanjice, Nove Varoši i Prijepolja, jer upravo krompir sa tog područja važi za najkvalitetniji i za onaj koji ispunjava stroge kriterijume kupaca.

"Nije što je naš, ali je stvarno najbolji. Krompir sa Zlatara prepoznaje se po boji, ukusu, ali i po veličini što najbolje dokazuju i ovi primerci od preko dva kilograma. Od jedne krtole može da ruča cela porodica. Njegova proizvodnja je potpuno prirodna, ne pršće se i ne sadrži nikakve hemikalije. Dobili smo obećanje da neće propasti, pa se nadamo da će tako i biti ", rekao je Branko Gujaničić, takođe iz Akmačića.

Deo roda krompira prethodnih dana otkupljeno je i od proizvođača iz sela gornjomilanivačkog kraja, kao i iz Ivanjice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.