Imaćemo ulja i za izvoz

Proizvodnja ulja u Srbiji od ovogodišnjeg roda suncokreta u potpunosti će zadovoljiti domaće potrebe i uljare će redovno snabdevati tržište.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 04.10.2012.

16:28

Default images

"Pored redovnog snabdevanja domaćeg tržišta, mi ćemo imati ulja i za izvoz", rekla je direktorka Poslovne zajednice za industrijsko bilje Olga Čurović.

Suša je najmanje štete nanela suncokretu, pa potrošači mogu da budu sigurni da će uljare redovno snabdevati tržište uljem tokom cele godine.

Izjavama da ulja neće biti dovoljno psihološki je stvorena nestašica i zato nema potreba da se stvaraju zalihe, rekla je ona.

Primera radi, tržištu je samo za proteklih mesec dana isporučeno sedam miliona litara ulja. Mi trenutno imamo duplo veću ponudu od potrošnje ulja u Srbiji, navela je ona.

Prema njenim rečima, proizvodnja od ovogodišnjeg roda i preostalih zaliha, jestivog suncokretovog ulja biće više nego dovoljna do sledećeg roda za podmirenje domaćeg tržišta, odnosno stanovništva koje troši između 80.000 do 90.000 tona godišnje.

Naše fabrike mogu mnogo više da prerade nego što imamo sirovina. Dakle, preporuka je da se sve sirovine prerade u zemlji, pa da izvozimo ulje i proizvode viših faza prerade. Naše ulje je izuzetno visokog kvaliteta, a cena nije viša u odnosu na okruženje, rekla je Čurović.

Na sednici je ocenjeno da je nestašica ulja psihološki izazvana pričom o suši i štetama koje je ona nanela, zatim o smanjenju prinosa, ali nikad nije rečeno da neće biti proizvedeno dovoljno ulja za domaće potrebe.

Negativna priča je navela potrošače da kupuju ulje za polugodišnje ili godišnje potrebe, rečeno je na sednici.

Vladimir Miklič iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu je naglasio da je prošle godine rod suncokreta bio rekordan od kada se gaji na ovim prostorima. Sudeći po tome, ni pad proizvodnje u ovoj godini nije veliki. Kvalitet roda je iznad proseka ako pogledamo kako je bilo za poslednjih nekoliko godina, rekao je on.

U ovoj godini žetva suncokreta je obavljena na 169.129 hektara, prosečan prinos je 1,96 tona po hektaru i procenjuje se proizvodnja na oko 332.336 tona.

Površine pod suncokretom u 2012. opale su za četiri odsto, dok se ukupan proizvodnja procenjuje za oko 23 odsto manje nego rekordne 2011. godine. Cena suncokreta na domaćem tržištu trenutno iznosi 56 do 56,50 dinara po kilogramu, saopštila je PKS.

U Srbiji šest fabrika proizvodi jestivo ulje i druge proizvode kao što je margarin, majonez i razni namazi.

Proizvodnja sirovog suncokretovog ulja za prvih osam meseci 2012. godine iznosi 109.538 tona, što je više za 12,1 odsto u odnosi na isti period 2011. godine, a sirovog sojinog ulja je proizvedeno 44.393 tone.

U ovom vremenu proizvedeno je i 99.925 tona rafinisanog ulja od suncokreta, što je rast od 6,1 odsto, zatim 13.581 tona margarina, odnosno 14,7 odsto manje i hidrirane biljne masti i masla u količini od 10.788 tona, uz pad za 7,8 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: