Nova prekretnica za Kinu: Guanlan pušten u rad FOTO

Prva kineska dubokomorska plutajuća platforma-vetroelektrana isplovila je iz grada Džuhaija, u južnoj kineskoj provinciji Guangdungu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.03.2023.

08:25

Nova prekretnica za Kinu: Guanlan pušten u rad FOTO
Foto: Profimedia

Isplovila je ka najjužnijoj provinciji Hainanu radi instalacije.

Platformu je izgradila China National Offshore Oil Corporation (CNOOC), a biće instalirana u vodama 136 kilometara udaljenim od grada Venčanga, priobalnog grada na Hainanu, sa instaliranom snagom od 7,25 megavata, prenosi Kineski međunarodni radio.

Platforma, nazvana CNOOC Guanlan, visoka je oko 35 metara i teška 4.000 tona.

Nakon puštanja u rad, vetroelektrana će biti povezana na elektroenergetsku mrežu grupe morskih naftnih polja za proizvodnju nafte i gasa.

Vetroturbina može da proizvede čak 22 miliona kilovat sati električne energije svake godine, smanjujući time emisiju ugljen-dioksida za 22.000 tona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: