Pojavio se prvi kupac južnoafričkog aviona mvari

Južnoafrički vojni portal Defence Web preneo je da je prvi korisnik južnoafričkog lakog višenamenskog aviona mvari (Mwari) ratno vazduhoplovstvo Mozambika.

Izvor: Tangosix

Ponedeljak, 20.03.2023.

11:08

Pojavio se prvi kupac južnoafričkog aviona mvari
Ilustracija: shutterstock, Dan Thornberg

Kako se navodi, Mozambiku je isporučen primerak koji je nosio registraciju ZU-MWA (sada ima mozambijsku vojnu oznaku FA-402), to je tek treći proizvedeni avion, odnosno nakon dva prototipa to je prvi predserijski mvari čiji je prvi let izvršen aprila 2022. godine.

Preko informacija o praćenju letova je utvrđeno da je FA-402 krajem januara leteo blizu grada Nakala, koji se nalazi na severnoj obali Mozambika. Prethodno je još sredinom 2021. godine iznad Mozambika uočen i prototip aviona mvari, pretpostavlja se da je tada bio poslat na letna ispitivanja i prikazivanje, a to je bila i prva naznaka predstojeće narudžbine.

Defence Web podseća i da je u septembru 2022. proizvođač aviona, Paramount Group na izložbi Africa Aerospace and Defence exhibition otkrio da se sprema da svoj prvi avion mvari isporuči prvom kupcu koji dolazi iz Afrike. Proizvođač je tada takođe objavio da se na proizvodnoj liniji nalaze 4 aviona, i da su dve države naručile ukupno 9 letelica. Flight International je objavio da se isporuka prvog primerka dogodila u decembru 2022, a da drugi avion treba da bude dostavljen u februaru 2023.

Rad na prvom južnoafričkom avionu koji je označen kao AHRLAC – Advanced High Performance Reconnaissance Light Aircraft, započeo je još 2009. godine, dok je formalno, razvoj započet septembra 2011. godine. Prvi let prvog prototipa XDM (Experimental Demonstrator) izvršen je 26. jula 2014., drugi prototop je nosio oznaku ADM (Advanced Demonstrator). Proizvedena su i dva prototipa bespilotne verzije znatno manjih dimenzija kojima je prvo dato ime Mwari, ali je potom to promenjeno u Mwewe, dok je Mwari iskorišćeno za naoružanu vojnu verziju aviona AHRLAC.

U 2016. godini započeto je sa izgradnjom fabričkog pogona u gradu Vonderbum, iste godine je sa američkim Boingom potpisan sporazum o saradnji u razvoju vojne varijante prema kojim bi američka firma obezbedila pre svega integrisani sistem misije. Mvari je ponuđen i američkoj Komandi za specijalne operacije (SOCOM), u amerikanizovanoj verziji nazvanoj bronco II, sa kojom je Paramount učestvovao u programu Armed Overwatch u kome su sa avionom AT-802U sky warden avgusta 2022. pobedile američke kompanije L3Harris Technologies i Air Tractor.

Razvoj i početak serijske proizvodnje je odlagan zbog problema oko finansija, sporova oko upravljanja holdingom, ugovornih sporova i intelektualnoj svojini, koji su postojali između kompanija Aerosud i Paramount Group, a koji su rešeni tokom 2019. i 2020. godine. Mvari se danas, u vojnoj verziji, nudi kao višenamenska platforma koja zbog otvorene arhitekture i modularnosti može da se koristi za izviđanje, patroliranje, kao protivpobunjenički laki naoružani avion (COIN), za prikupljanje obaveštajnih podataka (ISR).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: