Hoće li presuda evropskog suda pomoći dužnicima u Srbiji? VIDEO

Praksa poljskih banaka da kredite u švajcarskim francima ugovaraju po nižem a naplaćuju po višem kursu bila je nezakonita.

Izvor: B92

Utorak, 30.11.2021.

13:20

Hoće li presuda evropskog suda pomoći dužnicima u Srbiji? VIDEO
Foto: Screenshot/Prva TV

To je, kako javljaju hrvatski mediji, odluka suda Evropske unije.

Ima li takvih kredita u Srbiji i može li presuda evropskog suda pomoći dužnicima u našoj zemlji?

"Mi nemamo takve slučajeve, budući da je Zakonom o zaštiti korisnika bankarskih usluga iz 2011. definisano kako banke mogu da naplaćuju kredite", kaže za TV Prva generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.

Kako kaže, tamo je definisano da kredite morate plasirati ako je u pitanju neka druga valuta po srednjem kursu i tako isto da se naplaćuju rate po tom kursu NBS.

Vasić je rekao da je pre 2011. takvih kredita verovatno bilo, ali da nije bilo pritužbi.

"Kada pričamo o kreditima u CHF, imamo ih još jako malo, par stotina ih je ostalo nakon 2019. kada je leks specijalisom izvršena konverzija i ti krediti su sada uglavnom u evrima. Tako da je to što se nas tiče ta stvar završena", objašnjava Vasić.

Opširnije u video-prilogu TV Prva:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: