Socijalni eksperiment: Dve prosjakinje za 15 minuta "zarade" 5 evra

Dnevnica konobara u glavnom gradu BiH je 25 maraka (nešto više od 12 evra), a kazna za prosjačenje je od 300 do 900 KM (od 153 do 459 evra).

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.05.2021.

19:00

Socijalni eksperiment: Dve prosjakinje za 15 minuta
Foto: Profimedia

"Mi smo iz Živinica. Uzele smo stan, plaćamo kiriju i radimo u Sarajevu, isplati nam se", kažu dve prosjakinje za Dnevni avaz.

Prosjačenje u BiH je sveprisutno. U Sarajevu je posebno izraženo. Skoro da nema ulice koja nema svoje "dežurne prosjake".

Dosta za obrok

Ekonomska situacija u BiH nije dobra. Pogoršala ju je pandemija koronavirusa. Mnoga radna mesta su ugašena, te je dosta ljudi prinuđeno, pružene ruke, izaći na ulicu i osloniti se na milost drugih. Ipak, osim onih kojima je to preka potreba, ima i prosjaka koji su razvili veliku mrežu - biznis.

Novo pravilo: Plaćaju dozvolu da bi mogli da prose

Novinarke Dnevnog avaza napravile su socijalni eksperiment kako bi proverile koliko se za 15 minuta može "zaraditi" prosjačenjem. Podaci su frapantni.

U najfrekventnijoj ulici u Sarajevu, u Saračima, bilo je dovoljno da 15 minuta sednu s natpisima ispred sebe "Apel za lekove" i "Pomoć za hranu" i da im prolaznici udele 10 KM (oko 5 evra). Reklo bi se - sasvim dovoljno za jedan obrok. Poređenja radi, dnevnica konobara u glavnom gradu BiH ne prelazi 25 KM (nešto više od 12 evra). Takođe, kasirka u jednoj prodavnici za osam sati predanog i teškog rada, bez pauze, zaradi 18 KM (oko 9 evra).

Nije bilo lako sesti i pružiti ruku tražeći milostinju i pomoć. Prerušavanje je trajalo desetak minuta. Lokacije su unapred izabrane i eksperiment je mogao da počne.

Kolike su kazne?

"Daj ovoj ženi što sedi pored česme koju marku", govori supruga svome mužu, na šta on vadi nekoliko kovanica i ostavlja na papir ispred nje.

Plata 100.000 dinara, ali slabo ko u Srbiji hoće da radi ovaj posao FOTO

Na drugoj lokaciji, kod pomenute novinarke stoji natpis "Apel za lekove". S maskom na licu odaje utisak žene sa zdravstvenim problemima. Stvari idu teže. Tek nekoliko prolaznika zadrži pogled. Policije nije bilo, na sreću po projekat redakcije, jer bi "prosjakinje" sigurno bile uklonjene i kažnjene.

A Zakon o prekršajima javnog reda i mira kaže sledeće: "Novčanom kaznom od 300 do 900 KM (od 153 do 459 evra).će se kazniti za prekršaj onaj ko prosjači".

I kada su pomislile da od pomoći neće biti ništa, zvuk kovanica na betonu počeo je odzvanjati Saračima. To je još jedan psihološki efekat. Poenta je u tome da se vide prve kovanice, a onda posle nije teško.

Novinarke su novac koje su sakupile podelile prosjakinjama iz Živinica. Onima s početka priče. Na kraju, postavlja se pitanje koliko tek svaki dan, za 8 ili 10 sati, prosjaci mogu da "zarade".

Izveštaj EU: Dečje prosjačenje razlog za zabrinutost

Prosjačenje u BiH, a posebno iskorišćavanje dece u ove svrhe, navodi se i u dokumentu Izveštaj o BiH za 2020. godinu Evropskom parlamentu, Veću, Evropskom ekonomskom i socijalnom odboru i Odboru regija za 2020. godinu.

Prose i mesečno zarade 70.000 USD

"U 2019. godini Institucija ombudsmana primila je 198 žalbi koje se odnose na dečja prava (216 u 2018, 172 u 2017. i 138 u 2016. godini). Iskorišćavanje dece i dečje prosjačenje su i dalje razlozi za zabrinutost", navodi se u dokumentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: