Da li je kasno? Kako pokrenuti biznis u pedesetim godinama

Ako imate dobru poslovnu ideju, za pokretanje biznisa nikada nije kasno. Nije malo onih koji su u zrelim godinama zakoračili u poslovne vode i uspeli.

Izvor: Menadžer.ba

Petak, 12.07.2019.

09:22

Da li je kasno? Kako pokrenuti biznis u pedesetim godinama
FOTO: Depositphotos, AllaSerebrina

Američki magazin Forbes donosi pet korisnih saveta koji bi mogli da vam pomognu ukoliko se odlučujete za važnu promenu u karijeri – pokretanje sopstvenog posla u pedesetim.

Dobro se pripremite

Nađite mentora ili nekoga ko će vas voditi kroz proces pokretanja posla.

Ako vam nedostaju neke veštine ili se ne snalazite u, na primer, internet marketingu, upišite kurs, seminar ili edukaciju i dodatno se informišite.

Povežite se s ljudima koji znaju više od vas i koji vam mogu pomoći korisnim savetom ili vas uputiti nekome čiji bi vam savet mogao dobro doći.

Ne počinjite neinformisani

Iako ćete mnogo toga naučiti u hodu, dobri temelji su pola posla.

Saznajte što više informacija o vašim budućim klijentima

U krugu poznanika i prijatelja započnite priču o tome da pokrećete vlastiti posao.

Prijavite se na kurs, prekvalifikaciju ili seminar. Tamo pričajte o vašoj nameri.

Povratne informacije koje dobijete će vam sasvim sigurno pomoći da se bolje pozicionirate i jasnije odredite vašu ciljnu grupu, prenosi Manager.ba.

Neki od ljudi koje susrećete biće vaši novi klijenti. Važno je saznati koje su njihove želje i potrebe, što biste još mogli ponuditi, a da već nemaju konkurenti, kako formirati cene…

Jedno je teorija, ali tek nam praksa pokaže pravi smer.

Napravite poslovni plan

O ovom ćete često slušati i čitati. Ne postoji striktna metodologija izrade poslovnog plana koja se primenjuje na sve, već se pristup može razlikovati od preduzetnika do preduzetnika.

Ipak, osnovno je pravilo da se najpre predstavi investitor, opiše razvoj ideje, istraži tržište, konkurencija…

Potom se razrađuju finansijski i drugi elementi vašeg poslovnog plana.

Poslovni plan vam pomaže u jasnom sagledavanju poslovne prilike, pomaže vam u lakšem usmeravanju i vođenju poslovnih aktivnosti, a ukoliko zatreba, pomoći će vam i u pronalasku izvora finansiranja.

Sredite lične finansije

"Kada pokrećete posao, vaše lične finansije postaju neodvojive od poslovnih", kaže David Deeds, profesor preduzetništva u Mineapolisu.

Upravo zbog toga treba da znate da ih vrlo dobro rasporedite i tačno odredite koliko vam je mesečno novca potrebno za pokrivanje osnovnih troškova.

Mnogi ne razmišljaju na takav način i ne shvataju ozbiljno nadzor nad finansijama te se u prvim mesecima nakon pokretanja posla vrlo lako izgube kontrolu već na samom početku.

Odredite prioritetne izvore finansiranja

Slično kao i prethodni pasus, ovaj takođe naglašava važnost jasnog uvida u finansije.

Ako započinjete preduzetničku priču ulaganjem isključivo ličnih sredstava (ne sredstava dobijenih na konkursima i sl.), odredite iz kojeg će ona izvora dolaziti.

Ukoliko imate nešto ušteđevine koju ste namenili za neke druge svrhe, ne dirajte je.

"Morate uvek da znate odakle i koliko uzimate i s koliko novca raspolažete".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: