Cementare prerade 60.000 tona otpada kao energent

Proizvođači cementa u Srbiji danas koprocesuiraju oko 60.000 tona otpada godišnje kao izvor energije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.05.2018.

13:06

Cementare prerade 60.000 tona otpada kao energent
Foto: Thinkstock, ilustracija

To je rečeno na stručnoj radionici udruženja Cementna industrija Srbije (CIS) i Instituta za standardizaciju Srbije (IŠ) na temu "Čvrst komunalni otpad - energija iz otpada".

Dejana Milinković, direktorka udruženja Cementna industrija Srbije, istakla je da cementare takođe prerade oko 320.000 tona otpada kao zamenu za prirodne sirovine, navodi se u zajedničkom saopštenju CIS-a i IŠ-a sa tog skupa.

Prema njenim rečima, cementare su spremne, da poput razvijenih zemalja EU, učine svoje kapacitete raspoloživim za tretman značajnih količina različitih vrsta otpada na siguran, bezbedan i kontrolisan način, bez negativnih posledica po životnu sredinu.

Da otpad predstavlja prvenstveno komunalno-zdravstveni problem, pa tek onda resurs, pri čemu problem treba rešiti, a resurs iskoristiti, složili su se svi prisutni, a Milinković je zaključila da je cementna industrija Srbije dala u prethodnom periodu značajan doprinos u zbrinjavanju čvrstog komunalnog otpada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: