Svet 2

03.04.2024.

12:11

Kraj ere: Američki gigant koji posluje i u Srbiji podeljen

Industrijski konglomerat Dženeral elektrik (General Electric – GE) završio je podelu na tri zasebne kompanije, označivši kraj jedne ere za američkog giganta.

Izvor: SEEbiz

Kraj ere: Američki gigant koji posluje i u Srbiji podeljen
Jonathan Weiss / Shutterstock.com

Podeli:

Prošle godine prva se izdvojila kompanija Dženeral elektrik heltker (GE HealthCare), a sada će vazduhoplovna i energetska kompanija Erospejs (GE Aerospace) i GE Vernova samostalno početi da se kotiraju na berzi.

Kompanija je najavila nameru odvajanja u zasebne firme 2021. godine, a sada je završen proces stvaranja tri nove kompanije koje će biti uvrštene na berzu, objavio je Rojters, prenosi Seebiz.

Izvršni direktor Lorens Kalp, sada izvršni direktor Erospejsa, posebno se snažno zalagao za razdvajanje jer je želeo da spase firmu koja se bori. Tome je doprinela i finansijska kriza iz 2008. godine koja je najprofitabilniju kompaniju Dženeral elektrik kapital (GE Capital) dovela na ivicu bankrotstva.

"Uspešno pokretanje tri samostalna javna preduzeća je privedeno kraju. Ovaj dan označava istorijski poslednji korak u višegodišnjoj transformaciji Dženeral elektrika", rekao je Kulp.

Prošlog meseca Erospejs, koji proizvodi motore za Boing i Erbas, predvideo je rast operativne dobiti na oko 10 milijardi dolara do 2028. zbog velike tražnje za njegovim proizvodima i uslugama.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: