"Želiš da iznajmiš stan? Dokaži da nisi trudna"

Pre razgledanja stana, žena u Berlinu je morala da dokaže vlasniku da nema dece i da nije trudna. Mnogi sumnjaju da je reč o prevari.

Moj kvadrat

Izvor: B92

Sreda, 19.04.2023.

15:14

Foto: shutterstock, guteksk7

Ako tražite stan u Berlinu, zaista morate oduzeti mnogo vremena i živaca. Ponekad se stotine zainteresovanih javi na pojedinačne oglase, a zainteresovani često ne dobiju odgovore na svoja pitanja.

Nemački mediji prenose iskustvo devojke koja je želela da se preseli u Berlin zbog posla. Tražila je stan u Berlin-Šonebergu preko platforme VG-Gesucht. Vlasnik joj je putem mejla poslao link preko kojeg treba da zakaže termin za razgledanje stana.

Međutim, vlasnik stana je postavio uslove: Za iznajmljivanje stana potrebno je priložiti dokaz da se u stan ne useljava deca. Pored toga, zainteresovana strana mora dokazati da nije trudna. Devojka je trebalo da se konsultuje sa lekarom kojeg je izabrao vlasnik stana.

"Možete besplatno da dokažete na mreži da niste trudni", navela je vlasnica stana u mejlu.

Devojka razočarana zahtevom vlasnika stana

Devojka odgovara vlasniku stana da ovaj zahtev nije zakonit. Ona uzvraća da kao privatni stanodavac može sama da određuje uslove pod kojima iznajmljuje nekretninu.

"Naravno da možete dobiti pravni savet i, ako je potrebno, uložiti žalbu. Međutim, ona će biti odbijena", naveo je vlasnik. Nakon drugog mejla, u kojem se devojka pozivala na svoja lična prava i osnovni zakon, vlasnik je ponovo tvrdio da joj je dozvoljeno da to traži.

Devojci je odbijen stan zbog "nezakonitih optužbi" i "neprimerenog ponašanja prema stanodavcima".

Na stranici preko koje je devojka tražila stan VG-Gesucht ubrzo je nestao oglas i nalog vlasnika stana.

"Svetovao bih stanare da lažu"

Advokat specijalizovan za stanarsko pravo koji radi kao portparol udruženja za zaštitu stanara u Berlinu kaže da nikada nije čuo da je neko tražio negativan test na trudnoću.

"Pitanje same trudnoće nije zabranjeno. U ovom slučaju bih savetovao stanare da lažu", kaže advokat.

Ni stanodavci ne bi smeli da zabrane stanarima da se usele sa decom, dodaje advokat. To je deo prava korišćenja stana, koje zakupac dobija putem zakupa.

Priču je na Tviteru objavila i poznanica devojke iz Berlina.

"Neko je u komentarima istakao da bi to mogla da bude prevara", preneli su nemački mediji.

Sličan slučaj dogodio se u Hamburgu 2021. godine, kada je vlasnik tražio od potencijalnog zakupca da joj pokaže negativan test na trudnoću. E-mail adrese više ne postoje Dakle, da li je devojka bila žrtva pokušaja prevare? Sada se pretpostavlja da je tako. Nemački mediji nisu uspeli da kontaktiraju navodnog vlasnika i njenog lekara. Obe adrese e-pošte više ne postoje.

"Ali ni ja ne znam tačno šta su hteli od mene. Da li su samo hteli moje podatke ili sam morala nešto da platim", pita se devojka iz Berlina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: