"Zabrana kratkoročnih iznajmljivanja": AirBnB tuži metropolu

Airbnb je u tužio grad Njujork zbog ograničenja kratkoročnog iznajmljivanja stanova.

Moj kvadrat

Izvor: Investitor

Nedelja, 04.06.2023.

13:31

Foto: shutterstock, Daniel Krason

Pravni spor pokrenut je zbog zabrinutosti kompanije oko njene sposobnosti da posluje na ključnom tržištu u odnosu na napore gradskih vlasti da reši krizu pristupačnih stanova.

Tech kompanija sa sedištem u San Francisku tužila je Njujork zbog Zakona o registraciji kratkoročnih najma, lokalnog pravilnika donesenog 2022. godine i koji bi trebalo da počne da se primenjuje sledećeg meseca. Zakon zahteva da se domaćini za kratkoročno iznajmljivanje u gradu registruju u Kancelariji gradonačelnika, otkriju ko još živi na lokaciji i obavežu da se pridržavaju drugih gradskih zakona.

U tužbi podnesenoj državnom sudu u četvrtak, Airbnb je rekao da "ekstremna i opresivna regulatorna šema" deluje kao "zabrana kratkoročnih iznajmljivanja u Njujorku". Kompanija je takođe tvrdila da su gradska ograničenja oko Airbnb hostinga previše složena.

"Skoro je nemoguće za laike Njujorčane da potvrde usklađenost i razumijevanje lavirinta složenih propisa u različitim zakonskim kodeksima koji regulišu kratkoročno iznajmljivanje", navodi Airbnb u tužbi. Tri Airbnb domaćina u Njujorku takođe su podnela tužbu protiv grada.

Tužba je najnoviji primer sukoba Airbnb-a sa zvaničnicima u gradu Njujkorku i državi Njujork u protekloj deceniji, podseća CNN. Iako je Airbnb tvrdio da njegova usluga može biti finansijska blagodat za domaćine i pružiti ekonomsku korist zajednicama, kritičari su izrazili zabrinutost da usluga rizikuje da ograniči dostupnost stambenog prostora i da ometa komšiluk koji tu živi.

Jonah Alon, portparol Kancelarije gradonačelnika, rekao je da je cilj administracije "zaštita sigurnosti i mogućnosti života u zajednici za stanovnike, očuvanje stalnog stambenog fonda i osiguravanje da ugostiteljski sektor može da nastavi s oporavkom i napretkom."

"Dosledno smo radili s domaćinima i platformama za iznajmljivanje kako bismo osigurali da su svesni svojih obaveza prema zakonu", rekao je Allon u izjavi.

"Razmotrićemo tužbu.", dodao je.

Gradsko veće je prošle godine usvojilo Zakon o registraciji kratkoročnog najma koji je sada u središtu tužbi i ima za cilj da ublaži krizu pristupačnih stanova u Njujorku u vreme kada kirije i dalje vrtoglavo rastu.

Prošlomesečni izveštaj otkrio je da je srednji trošak iznajmljivanja stana u gradskoj četvrti Menhetn u aprilu iznosio 4.241 dolar – što je povećanje od 8% u odnosu na prethodnu godinu i novi rekord. Odvojeni izvještaj iz aprila takođe je otkrio da polovina domaćinstava u Njujorku ne može priuštiti život u gradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: