Biz - B92.net

Stanovi u EU prenaseljeni i skupi

U Evropskoj uniji je tokom 2020. godine 17,5 odsto stanovništva živelo u prenaseljenim domaćinstvima.

Izvor: Biznis.rs
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Sharomka
Ilustracija: Shutterstock/Sharomka

To znači da nisu imali dovoljno prostorija za sve članove domaćinstva u skladu sa njihovom porodičnom situacijom i njihovim uzrastom, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU, Evrostata.

„Nedostatak prostora u prenaseljenim domaćinstvima bio je intenziviran time što su se deca igrala u prostorijama u kojima su roditelji pokušavali da rade na daljinu tokom karantina usled pandemije korona virusa. Takođe, prenaseljena okruženja predstavljaju i potencijalno veći rizik od širenja zaraze“, ocenjeno je u izveštaju Evrostata.

Među državama članicama EU, skoro polovina stanovništva u Rumuniji (45,1 odsto) živela je u prenaseljenim domaćinstvima 2020. godine. To je takođe bio slučaj sa oko dve od pet osoba u Letoniji (42,5 procenata), Bugarskoj (39,5 odsto), Poljskoj (36,9 procenata) i Hrvatskoj (36,2 odsto).

Sa druge strane, najniže stope prenaseljenosti evidentirane su na Kipru (2,5 procenata), Irskoj (3,2 odsto), Malti (4,2 procenta) i Holandiji (4,8 odsto), prenosi Biznis.rs.

Preopterećenost troškovima stanovanja

Kada je reč o stopi preopterećenja troškovima stanovanja, ona je u 2020. godini bila najveća u Grčkoj, Bugarskoj i Danskoj.

„Za mnoga domaćinstva najveći izdaci svakog meseca odnose se na troškove stanovanja. Pristupačnost stanovanja može se analizirati kroz stopu preopterećenja troškova stanovanja. Ova stopa pokazuje udeo stanovništva koji živi u domaćinstvima koja troše 40 odsto ili više svog raspoloživog prihoda na stanovanje“, obrazložili su iz Evrostata.

Stopa preopterećenja troškova stanovanja bila je 7,8 odsto u EU u 2020. godini, sa velikim raskoracima među državama članicama.

Stope ispod pet procenata zabeležene su u 13 država članica, sa najnižim udelom na Kipru (1,9 odsto), zatim u Litvaniji (2,7 procenata), na Malti (2,8 odsto) i u Slovačkoj (3,2 procenta).

Na drugom kraju skale, stope iznad 10 odsto registrovane su u Danskoj (14,1 procenat) i Bugarskoj (14,4 odsto), a najviša stopa zabeležena je u Grčkoj (33,3 procenta).