"Dobar dan, zovem vas iz agencije..."; Rešite se poziva dosadnih trgovaca za nedelju dana

Muka vam je od nasrtljivih trgovaca koji vas zivkaju i nude najrazličitije ponude, akcije, popuste i promocije, nude ovakve i onakve usluge? Novi Zakon o zaštiti potrošača trebalo bi da reši i ovaj problem.

Fokus

Izvor: B92.net/Ana Ristoviæ

Nedelja, 13.02.2022.

12:44

Ilustracija: Roman Samborskyi/Shutterstock

Naime, kako iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija objašnjavaju za B92.net, potrošači koji ne žele da primaju pozive trgovaca u svrhu prodaje i promocije, mogu da podnesu zahtev operatoru elektronskih komunikacija sa kojim imaju zaključen ugovor, da im se telefonski broj, fiksni ili mobilni, upiše u Registar "Ne zovi".

"Potrošač jednim odlaskom kod svog operatora može podneti zahtev za upis u registar, dok je operator dužan da upiše podatke potrošača u registar u roku od 7 dana od dana kada je primio zahteva potrošača", kažu u tom ministarstvu.

Pojavila se nova rubrika na društvenim mrežama i mogla bi da vam koristi VIDEO

Zabrana trgovca da upućuje pozive/poruke telefonom potrošačima čiji su telefonski brojevi upisani u pomenuti registar potrošača odnosi se na svako obraćanje potrošačima koje se izvršava putem telefonskog broja bez obzira na način obraćanja (poziv, MMS, SMS...).

"To znači da je trgovac dužan da pre nego što pozove potrošača u svrhu promocije i/ili prodaje telefonom proveri da li je potrošač upisao svoj broj u Registar. Trgovac koji kontaktira potrošača radi promocije i/ili prodaje telefonom, a potrošač nije dao svoj pristanak i čiji broj se nalazi u Registru 'Ne zovi', biće prekršajno sankcionisan", napominju iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Registar će biti javan u delu koji se odnosi na brojeve telefona i datum upisa u registar.

Nema prevare bez pohlepe: Šta je najčešći trik prodavaca?

"To znači da će trgovac moći da upiše pojedinačni broj telefona potrošača koga planira da kontaktira u svrhe promocije i/ili prodaje telefonom i dobije informaciju da li je traženi broj upisan u Registar", pojašnjavaju.

Kazne

Trgovac koji pozove potrošača u okviru promocije i/ili prodaje telefonom uprkos tome što se potrošačev broj nalazi u Registru i za koji nije dobio pristanak za direktno oglašavanje biće prekršajno sankcionisan.

"Predviđena je novčana kazna u iznosu od 50.000 dinara za pravno lice, za odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 8.000 dinara, a za preduzetnika u iznosu od 30.000 dinara", kažu za B92.net u resornom ministarstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

17 h

Podeli: