Nema prevare bez pohlepe: Šta je najčešći trik prodavaca?

Primećen je povećan broja prevara usmerenih na korisnike platformi za elektronsku trgovinu.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.02.2022.

09:24

Nema prevare bez pohlepe: Šta je najčešći trik prodavaca?
Ilustracija: Bogdan Vija/Shutterstock

Republička agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge RATEL, kao sektor koji se bavi informacionom bezbednošću, nedavno je upozorila na ovaj problem, a reč je o prevarama usmerenim na oglašivače.

Dušan Uzelac sa sajta Kamatica rekao je za RTS da elektronska trgovina raste, a da prevare nisu karakteristične samo za onlajn trgovinu.

Odgovarajući na pitanje kako dolazi do prevara, Uzelac ističe da nema prevare bez pohlepe, kada vidite da je nešto jeftino tu je uvek neki trik.

Pošta Srbije upozorava: Otkrivena nova prevara

"Ovo nisu baš te prevare, ovo sam namenio krupnijim prevarama, ovo su sitne prevare. Na internetu najčešće oglašavate jedno, a dobijete drugo, predstavlja se fotografija na internetu. Možete iskoristiti drugu fotografiju, fotografije se ulepšavaju na svim društvenim mrežama, ulepšavaju se ljudi, proizvodi, usluge, u tom smislu građani koji kupe nešto, a ne dobiju ono što su videli - smatraju se prevarenima", objasnio je Uzelac.

Zaštita potrošača

Prema njegovim rečima, najveća zaštita je da se mi zaštitimo, jer je najgore kada se oslanjamo na to da će nas neko drugi zaštititi.

Postoje efikasni mehanizmi koji nas štite, rekao je Uzelac i naveo primer plaćanja karticama.

Obratite pažnju: Ako kupujete onlajn, imate veća prava nego pri odlasku u prodavnicu VIDEO

"Mnogi misle da je lako da vam uzmu pare sa kartice. Čak i da mogu da vam uzmu pare sa kartice, jako je teško da se izvuku sa tim. Nije problem kako opljačkati banku nego kako pobeći sa plenom. Mnogo je teže to izvući, i na toj strani su rigorozne kontrole, svaki ko ima taj procesor plaćanja – kartica onlajn prolazi kroz stroge testove da bi dobio to", napominje Uzelac.

Deset godina unazad kupuje onlajn, a pre 15 godina naručio je neke stvari iz Kine i preuzeo je rizik, kaže Uzelac.

Dospeva prva rata za porez na imovinu

U poreskom kalendaru za februar stoji da prve obaveze dospevaju već sutra. Reč je o podnošenju poreske prijave i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec. Ono što nas najviše zanima, su porezi za imovinu, dospeva prva rata za ovu godinu. Rešenja će stići tek tokom godine.

Novina i najbolji savet je da danas postoji mogućnost da se provere obaveze na portalu lokalne poreske uprave.

"Ako se stariji ne snalaze, dovoljna je lična karta sa sertifikatom, neka zamole neke od mlađih", kaže Uzelac.

Bez obzira na to da li umemo ili ne, ovaj mehanizam će biti dostupniji, shvatićemo da nema potrebe da odlazimo negde da to završimo, podvukao je Uzelac.

Kako popuniti rupe u budžetu

"Januar je dobar za finansijski prst na čelo, mislite o finansijskom zdravlju, mislite malo i o letovanju", rekao je Uzelac.

Planiranje je uvek isti odgovor i nije strašno.

Koliko znamo o novcu? "Najveća je zabluda da se tako rešava problem"

"Zamislite sumu za letovanje, vidite odakle i krenite odatle, građani misle da je neophodno da imate programe, papire. Upravljanje finansijama je opušteno, postoje neke veštine koje možete da unapredite i to se jednom radi", kaže on.

Kako koristiti kredit

Smatra da je kredit dobra stvar ako znate kako se koristi.

"Upoznajte sebe, različiti ljudi različito funkcionišu sa finansijama, neko je sam sebi general i kaže: od sutra ovako, neko kaže od sutra ovako pa se promeni, neko koristi kredit da prisili sebe da bude finansijski odgovoran", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: