Pojavila se nova rubrika na društvenim mrežama i mogla bi da vam koristi VIDEO

Narodna banka Srbije (NBS) od danas na svojim nalozima na društvenim mrežama Tviter i Fejsbuk ima novu rubriku pod nazivom "Korisno je da znate".

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 08.02.2022.

15:12

Pojavila se nova rubrika na društvenim mrežama i mogla bi da vam koristi VIDEO
Ilustracija: Depositphotos, LukaFunduk

Tu će zaposleni u NBS početkom svakog meseca na jednostavan i razumljiv način pojašnjavati teme iz nadležnosti centralne banke koje su aktuelne i zanimljive široj javnosti.

Prva tema u ovom serijalu odnosi se na upotrebu nacionalne platne kartice dina, pa građani u video-prilogu mogu da saznaju po čemu se ta platna kartica razlikuje od drugih, koje su njene pogodnosti i prednosti, gde može da se koristi, koliko građana je koristi i kada se očekuje izdavanje prvih beskontaktnih dina kartica.

Odgovore na ta pitanja daje savetnik za poslovnu podršku i razvoj novih servisa u Sektoru za platni sistem Aleksandar Stanojević:

Dinom bez provizije

Prva rata poreza na imovinu fizičkih lica dospeva na naplatu 14. februara, a ovaj porez se na šalteru plaća bez provizije ako se koristi upravo pomenuta dina kartica, saopštila je Narodna banka Srbije.

Dinom se bez provizije na šalterima Uprave može platiti porez na dohodak građana, na promet motornih vozila, na dohodak građana na prihod od poljoprivrede i šumarstva, kao i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje poljoprivrednika.

Uz niske provizije se ovom karticom mogu izmiriti i sve druge obaveze po osnovu javnih prihoda i obaveza prema korisnicima javnih sredstava, odnosno onima koji imaju podračune u Upravi za trezor, ali i onima koji imaju račune u poslovnim bankama. To znači da se tako mogu plaćati i računi za struju, kao i računi Infostanu, novosadskoj Informatici, Telekomu i slično.

Porez na imovinu fizičkih lica može se platiti i jednostavnim skeniranjem NBS IPS QR koda na rešenjima i to korišćenjem mobilne aplikacije banke u kojoj građani imaju račun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: