BBC 0

27.03.2024.

12:25

Novak Đoković i Goran Ivanišević: Najbolji teniser sveta se rastao od hrvatskog trenera

Najbolji teniser sveta Novak Đoković rastao se sa dugogodišnjim trenerom Goranom Ivaniševićem.

Izvor: Slobodan Maričić - BBC novinar

Novak Đoković i Goran Ivanišević: Najbolji teniser sveta se rastao od hrvatskog trenera
Getty Images

Podeli:

Posle gotovo pet godina saradnje, najbolji teniser sveta Novak Đoković i hrvatski trener Goran Ivanišević raskinuli su saradnju.

Đoković je odluku objavio na društvenim mrežama i šokirao mnoge ljubitelje tenisa.

Ivanišević je u Đokovićev tim stigao pred Vimbldon 2019. godine, kada je sarađivao sa tadašnjim glavnim trenerom Marijanom Vajdom, da bi Hrvat ubrzo i sam preuzeo glavnu ulogu u stručnom štabu.

U proteklih pet godina, Đoković je osvojio 12 grend slem titula, za ukupnih 24 i jasnu kandidaturu za najboljeg tenisera svih vremena.

"Goran i ja smo odlučili da prestanemo zajednički rad", objavio je Đoković.

"Naša hemija na terenu imala je uspone i padove, ali će naše prijateljstvo zauvek ostati čvrsto kao kamen."

https://www.instagram.com/p/C5AsedGoa8b/?utm_source=ig_web_copy_link

Ivanišević se takođe oglasio, ali bez reči - na Instagramu je podelio Đokovićevu objavu i stavio srce.

Hrvatske Sportske novosti pišu da je neposredan povod za rastanak bio loš početak 2024. godine, ali da je saradnja "postala klimava još letos, kada je Đoković u nekoliko navrata otvoreno pokazao nepoverenje prema vlastitom timu".

Beograđanin posle gotovo četiri meseca 2024. godine i dalje nema nijedan trofej, na šta nije navikao.

U polufinalu Australijan opena izbacio ga je Janik Siner, da bi u Indijan Velsu od Đokovića bio bolji Luka Nardi, u tom trenutku 123. teniser sveta, da bi se potom povukao sa turnira u Majamiju.

Pojedini mediji kao razlog rastanka navode i nakupljeni zamor hrvatskog trenera zbog napornog režima rada i putovanja sa Đokovićem.

Reuters

Govoreći o saradnji sa Đokovićem, Ivanišević je prethodno izjavljivao da ona ponekad nimalo nije laka, pogotovu kada mu nešto ne polazi za rukom.

"Uvek želi da se poboljša. To je dobra i loša stvar za mene kao trenera i ostatak tima", naveo je Ivanišević, koji je prethodno radio sa Marinom Čilićem, Tomašom Berdihom i Milošem Raonićem.

Na pitanje da li se nekada ljuti na Đokovića, odgovorio je u osmeh: "Samo kada bez razloga viče na nas tokom meča".

Reuters

Neretko se dešavalo i da tokom mečeva Đoković viče na svoj tim i Ivaniševića, posebno kada mu ne ide na terenu.

Jedan od poslednjih takvih upečatljivih primera je iz avgusta 2023. godine na turniru u Sinsinatiju, kada je srpski teniser urlao ka mestima gde je sedeo njegov tim: "Kreatin, kreatin".

"Bila je ovo neverovatna nedelja i zahvalio bih se mom timu što me trpi i toleriše i u dobrim i u lošim vremenima", izjavio je 2023. posle titule u Adelejdu.

"U finalu nije bilo lako raditi sa mnom i hvala im svima što su ovde. Volim vas".

Iste godine se posle titule na Rolan Garosu porodici i timu zahvalio rečima: "Znam šta sam vam svima radio, znam koliko sam vas mučio, hvala vam što me poštujete i cenite."

Ipak, i Đoković i Ivanišević su u prethodnim izjavama isticali da nikada nisu imali klasičan trener-igrač odnos, već da su i prijatelji.

"Pamtim jasno momenat kada sam pozvao Gorana da bude deo mog tima",

"Bilo je to još 2018. godine, kada smo Marijan (Vajda) i ja tražili način da osvežimo tim i dovedemo nekog sa magijom u servisu", piše Đoković.

Ivanišević, osvajač jedne grend slem titule - Vimbldona 2001. godine, kao 125. teniser sveta - poznat je kao jedan od najboljih servera u istoriji tenisa.

"I ne samo da smo to dobili, već uz to je došlo mnogo smeha, zabave, godine boravka na vrhu ATP liste, brojni oboreni rekordi i čak 12 grend slem titula, uz još nekoliko finala."

Imali su, kako kaže, i duge borbe u društvenoj igri Čoveče ne ljuti se.

"I ta borba nikad neće prestati. Šefinjo, hvala ti za sve, volim te".

Prema rasporedu na Đokovićevom zvaničnom sajtu, sledeći turnir na njegovom programu je Masters u Monte Karlu od 7. do 14. aprila.

Pogledajte video:

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: