Test: Audi Q2 1.4 TFSI COD S tronic

Iako najmanji krosover u gami, Audi Q2 ispunjava gotovo sve stroge standarde kvaliteta i inženjeringa kao i ostali pripadnici Q familije. Između ostalog, opremljen je i sistemom za isključivanje cilindara pri konstantnoj brzini ili laganim ubrzanjima.

Podeli
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4191/1794/1508 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2601 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4191/1794/1508 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2601 mm

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Kako stvari stoje, SUV modeli i krosoveri uskoro će dominirati nad ostalim kategorijama automobila. Borba među proizvođačima je velika a game svakog od njih se dosta razlikuju.

Svaki brend je u nečemu prvi a u nečemu kasni za drugima. Tako Audi kasni sa kupe krosoverima u odnosu na konkurente, pa prvi među njima sa oznakom Q8 možemo očekivati krajem godine u serijskom izdanju.

U međuvremenu, Audi je bio prvi među premijum proizvođačima koji je predstavio krosover u B segmentu. Prodaja novog Q2 počela je krajem 2016, a uporedo sa ostalim zemljama u Evropi stigao je i kod nas.

Porše SCG ustupio nam je na test atraktivan crveni primerak, sa 1.4 turbo benzincem koji je u velikoj meri unapređen u odnosu na dosadašnje verzije.

Audi Q2 1.4 TFSI COD S tronic: zapremina 1395 ccm; snaga 110 kW (150 KS) pri 5000-6000 o/min; maks. o. mom. 250 Nm pri 1500-3500 o/min
Audi Q2 1.4 TFSI COD S tronic: zapremina 1395 ccm; snaga 110 kW (150 KS) pri 5000-6000 o/min; maks. o. mom. 250 Nm pri 1500-3500 o/min

Moramo da priznamo da smo imali dozu rezerve prema ovom automobilu, s obzirom da je najmanji u Q gami. Očekivali smo da će to biti samo povišeni VW Polo, pre svega namenjen lepšem polu.

Međutim, ispostavilo se da je automobil ne samo „uniseks“, već je i vrlo „muški“. I to ne samo izgledom, već i kada je reč o voznim karakteristikama.

Početna cena za Audi Q2 je 22.710 evra. Treba imati na umu da je to zvanična cena po, kako se navodi na sajtu Audija, cenovniku sa neobavezujućim i orijentacionim cenama. Drugim rečima, mesta za dogovor uvek ima, s obzirom da uz premijum modele kupci uvek poručuju i dosta dodatne opreme.

Bez obzira što je najmanji, Q2 je napravljen sa jednakom pažnjom kao i veliki Audiji. Sve na karoseriji je kvalitetno sastavljeno, sa dosta hromiranih detalja.

Uživo izgleda dosta šire i agresivnije nego na fotografijama i nikako se ne može reći da je ovo „ženski“ auto. Masivna vrata se otvaraju i zatvaraju baš onako kako smo navikli, precizno uz onaj fini „škljoc“ zvuk, kao na većim modelima. Obradovalo nas je što je test primerak opremljen beskontaktnim otključavanjem, koje dosta olakšava svakodnevno korišćenje automobila.

Dizajn unutrašnjosti ispunjava očekivanja već na prvi pogled. Očigledan je veliki trud konstruktora da se prilagodi korisniku, ne samo u smislu estetike već i ergonomski. Ovo drugo je svakako presudno kada ste svaki dan za volanom.

Radoznali smo i u vezi sa materijalim, s obzirom da Q2 pripada B segmentu. Komandna tabla je izlivena iz praktično jednog komada meke plastike, vrlo prijatne teksture.

Iznenadilo nas je i prisustvo velike količine aluminijuma na detaljima, prekidačima i tasterima, baš kao i preciznost završne obrade koja je zaista na najvišem nivou.

Kao kontrast svemu tome, tapacirung u vratima je vrlo skroman i deluje kao da je preuzet iz neke manje Škode. Dominira tvrda plastika klasične teksture sa malom površinom od eko-kože na koju se oslanja lakat. Uprkos tome, prekidači za prozore i retrovizore su presvučeni finim slojem aluminijuma kako i dolikuje jednom premijum modelu.

Vozačevo radno mesto nije baš uobičajeno. Volan je uspravan i visoko podignut, tako da je i najniži položaj skoro kao u nekim trkačkim automobilima. S obzirom da je ovo krosover, sedi se vrlo nisko u najnižem položaju sedišta.

Ona su inače duga, što je još jedna nesvakidašnja osobina za ovu klasu automobila. To znači da i vrlo visoki vozači neće imati problem sa kolenima, odnosno da se podvuku ispod volana, a neće imati problem ni sa osloncem za butine u donjem delu sedišta. Još jedna nesvakidašnja situacija je ta da se sedi prilično zavaljeno i da su nožne komande dosta udaljene.

Na zadnjim sedištima je već očigledno da Q2 pripada B segmentu, sa tipičnom ponudom prostora – za kolena osobe prosečne visine je taman, viši će već imati problem.

Zato je profitirao prtljažnik – pravilan oblik i 405 litara zapremine su iznad proseka, čak i za tipične hečbek modele C segmenta. Sa sličnom situacijom smo se susreli i kod nekih drugih krosovera, na primer, Mazde CX-3. Premijum ne bi bio premijum da nije luksuznih detalja, pa je tako naš Q2 opremljen električnim otvaranjem prtljažnih vrata.

Raspored komandi i tastera je kao i u ostalim Audijima. Dugme za startovanje motora je pored menjača, baš kao i komande MMI interfejsa, odnosno Audijevog multimedijalnog i informacionog sistema.

Desno od menjača je dugme za pojačavanje muzike, koje klikom levo ili desno omogućava promenu stanice odnosno numere, baš kao i na drugim modelima kuće. Nedostajao nam je prostor za odlaganje mobilnog telefona, pa su u tu svrhu poslužila udubljenja za čaše.

Lepo je što se ispod naslona za ruke krije sasvim solidan prostor za odlaganje sitnica u kome se nalaze dodatni USB i AUX priključak.

Gledajući Q2 uživo u Ženevi 2016. godine na svetskoj premijeri, dopalo nam se što je ovo prvi pripadnik B segmenta koji je dobio potpuno digitalne, odnosno virtuelne instrumente. Na žalost, u testiranom primerku ih nije bilo, pa je očigledno da je ova opcija rezervisana za skuplje verzije.

Da je Q2 čistokrvni Audi iza koga stoji armija vrhunskih inženjera, potvrđuje se u vožnji.

Ovo je jedan od prvih modela koji pripada najnovijoj generaciji VW grupacije. Pod haubom je 1.4 TFSI motor od 150 „konja“, koji je mnogo unapređen u odnosu na dosadašnje verzije.

Snaga je ista, ali je dosta toga potpuno drugačije. Ako ste se pitali šta znači oznaka COD u nazivu modela, evo odgovora – to je skraćenica od „Cylinder on demand“.

Ovo je jedan od prvih malih automobila kod koga se isključuju dva od četiri cilindra prilikom vožnje konstantnom brzinom, odnosno pri blagim ubrzanjima. Audi kaže da se time štedi oko 0,4 l/100 km, a ako je za volanom pažljiv vozač spreman na izazove u dostizanju niske potrošnje, može da se uštedi i do 20 odsto.

Rad na dva cilindra je sasvim uobičajena pojava u toku vožnje i otprilike se ponaša kao hibrid koji povremeno prelazi na rad na struju. Režim rada se trenutno prilagođava stilu vožnje a osim što se na displeju instrument table ispod podataka o trenutnoj potrošnji pojavi informacija da je u dvocilindričnom modu, drugih indikacija praktično i nema.

Vibracije su toliko svedene na minimum da ih osetite ako se baš skoncentrišete i posmatrate instrument tablu kada će prijaviti rad na dva cilindra.

Testirani Q2 je opremljen S tronic automatizovanim menjačem sa dve lamele i sedam stepeni prenosa. Tradicionalno je u samom vrhu među menjačima ove vrste, sa "inteligencijom" koja prevazilazi sposobnost prosečnog vozača da odabere optimalan stepen prenosa.

Promena brzina je gotovo neosetna i, u zavisnosti od moda, vožnje, pravovremena. Maksimalno su iskorišćeni potencijali motora u smislu elastičnosti i dostupnosti maksimalnog obrtnog momenta od veoma niskih obrtaja za jednog benzinca.

Na primer, prilikom polaska iz stanja mirovanja praktično momentalno prebacuje u drugu brzinu, dok prva služi samo za prvi trenutak pokretanja automobila. Kada je „auto“ modu „audi drajv selekt“ menija, brzine menja veoma rano.

U „sport“ modu ih, očekivano, menja dosta kasnije; u tom režimu nešto tvrđi postaju amortizeri, a sportskiji postaje i zvuk motora uz malo manju servo asistenciju volana.

Međutim, ono što predstavlja najveću novinu je ponašanje u „efficiency“ modu – tada se ostvaruje dodatna ušteda u potrošnji tako što se prilikom puštanja gasa, odnosno usporavanja menjač izbacuje iz brzine, kako bi se što više iskoristila inercija vozila.

Unapređeni benzinac sa svojih 150 „konja“ je prava mera za Q2. Omogućava snažna ubrzanja, uz trenutnu reakciju na komandu gasa, bez obzira na trenutnu brzinu.

Nije veliki potrošač, pa po gradu treba računati na oko osam litara, dok se pri 130 km/h potrošnja kreće oko 7,5 l/100 km. Iako je koeficijent aerodinamike od 0,32 Cd relativno povoljan, šum vazduha postaje izražen već preko 100 km/h.

Na autoputu je izuzetno stabilan, bez potrebe za sitnim korekcijama upravljačem, čak i pri visokim brzinama.

Od velike pomoći je adaptivni tempomat koji sam održava odstojanje od vozila ispred. Na Audiju Q2 funkcioniše tako što koči do potpunog zaustavljanja. Za automatski polazak mora da se doplati za napredniju verziju.

Inače, podešavanje odstojanja od vozila ispred se vrši preko tastera na volanu. Kada smo već kod njih, trebalo nam je neko vreme dok smo se navikli gde se šta nalazi, pogotovo što je za neke potrebno da pročitate uputstvo pre korišćenja.

Prtljažnik: 405/1050 l
Prtljažnik: 405/1050 l

Kamera za parkiranje nije bila na spisku opreme ali zato parking senzori jesu. Oni dosta pomažu, pogotovo što zadnji široki stubovi donekle narušavaju preglednost.

Bez obzira na to, Q2 je vrlo zgodan kao gradski auto, ima mali prečnik okretanja i bez problema staje i na kraća parking mesta.

Sitne neravnine sjajno upija, ali preko onih većih ume da bude dosta tvrd. Osim po gradu, zgodan je i za duža putovanja zbog solidnog prtljažnika i dobrih performansi.

Testirani primerak može da se nabavi po ceni od 26.850 evra a ljubitelji dizelaša mogu da računaju na tri motora i cenu koja kreće od 24.410 evra za 1.6 TDI od 110 ks.

Bolje ležanje u krivinama

Iako je Audi Q2 krosover, vozi se kao dobro projektovan standardni hečbek. Uprkos povišenom odstojanju od tla koje iznosi skoro 150 mm, nema velikog naginjanja prilikom nagle promene pravca a limit proklizavanja u brzim prolascima kroz krivine je vrlo visok.

Za to je, između ostalog, zadužen i sistem koji danas neki proizvođači nazivaju „G vektoring“. Radi uz pomoć ESP sistema najnovije generacije, koji je već primenjen u novom Q3.

Pre nego što se desi podupravljanje u krivini, sistem blago koči unutrašnje točkove, a višak obrtnog momenta se prenosi na spoljašnje točkove čime se direktno poboljšava stabilnost.

Poluautonomna vožnja

Poluautonomna vožnja je uveliko postala realnost. Automobili već duže vreme imaju sposobnost da samo održavaju odstojanje od vozila ispred do brzine koja je unapred definisana.

Takav je slučaj i sa testiranim Q2, koji uz doplatu može da bude opremljen i specijalnom verzijom adaptivnog tempomata koja ne samo što u potpunosti zaustavlja vozilo u koloni, već automatski i kreće, održavajući svoje mesto među njima.

Pri svemu tome, nova generacija aktivnog sistema za prevenciju napuštanja saobraćajne trake asistira vozaču tako što koriguje volan i ne dozvoljava da auto pregazi preko linije na putu.

Dostupan i quattro

Mnogi krosoveri B segmenta imaju samo povišeno odstojanje od tla ali ne i pogon na sva četiri točka. Audi ne bi bio to što jeste da nije, između ostalog, poznat i po quattro pogonu. Q2 sa ovim 4x4 sistemom dosta se razlikuje u odnosu na standardne verzije. Osim sistema prenosa, drugačije je i ogibljenje, pa se tako nazad umesto torzija nalazi multilink sistem oslanjanja.

Audi Q2 quattro dostupan je samo uz 2.0 TDI motor u verzijama od 150 i 190 konjskih snaga, uz koje se standardno isporučuje automatizovani S tronic menjač.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Audi Q2 1.4 TFSI COD S tronic

zapremina motora 1395 ccm
snaga 110 kW (150 KS) pri 5000-6000 o/min
maks. o. mom. 250 Nm pri 1500-3500 o/min
menjač 7 stepeni, automatizovani
dimenzije (d/š/v) 4191/1794/1508 mm
međuos. rastojanje 2601 mm
prtljažnik 405/1050 l
rezervoar 50 l
aerodinamika 0,32 Cd
masa 1280 kg (bez vozača)
pneumatici 215/55 R 17
maks. brzina 212 km/h,
ubrzanje 0-100 km/h 8,5 s
potrošnja (fabrička) 4,6/5,2/6,3 l/100 km
emisija CO2 119 g/km

Vozili smo

Test: Volvo S60 Polestar

Znamo da je skandinavski dizajn i način života koji podrazumeva povratak prirodi danas veoma moderan i popularan. Međutim imaju Skandinavci još nešto čime mogu da se pohvale. Burnu vikinšku istoriju. Snažni, čupavi momci u malim, brzim brodovima stizali su mnogo dalje nego što mnogi sanjaju. Upravo na njih nas podseća "polarna zvezda" iz ove priče.

Vozili smo subota 6.01. 08:52 Komentara: 72

Prva vožnja: Škoda Karoq

Škoda još jednom pokazuje spremnost da uđe u bitku gde god se pruži prilika. Sa modelom Karoq srešće se sa brojnom konkurencijom koja je već izgradila imidž i stekla reputaciju svojim kompaktnim SUV automobilima.

Vozili smo subota 30.12. 09:55 Komentara: 86
strana 1 od 69 idi na stranu