Aktuelno 8

21.04.2024.

12:50

Formula 1 na drumu: Stigao je Mercedes-AMG GT63 S E Performance FOTO

Najbrži produkcijski Mercedes ispod haube krije 816 "konja", a do stotke ubrzava za 2,8 s!

Izvor: B92

Formula 1 na drumu: Stigao je Mercedes-AMG GT63 S E Performance FOTO
Mercedes-AMG

Podeli:

Mercedes-AMG je tokom vikenda Formule 1 u Šangaju predstavio novi vrhunski model u svojoj GT seriji.

Izuzetno moćan E Performance hibridni pogon koji se sastoji od V8 motora i elektomotora obezbeđuje munjevitu reakciju ovom automobilu.

Osim toga, kako kažu u nemačkoj kompaniji, tu je i inovativna tehnologija motosporta, inspirisana Mercedes-AMG Petronas F1 timom, koja čini osnovu "jedinstvenog vozačkog iskustva i dinamike vožnje".

Mercedes-AMG

U modelu Mercedes-AMG GT 63 S E Performance nalazi se 4.0-litarski V8 biturbo motor i AMG Electric Drive Unit koji zajedno proizvode 600 kW (816 KS) i maksimalni obrtni moment do čak 1.420 Nm.

Ubrzanje do 100 km/h realizuje se za 2,8 sekundi, a maksimalna brzina je 320 km/h.

Tehnologije, kao što je AMG ACTIVE RIDE CONTROL sistem oslanjanja sa poluaktivnom stabilizacijom naginjanja i aktivnim upravljanjem zadnje osovine, obezbeđuju širok raspon između dinamike vožnje i svakodnevne udobnosti, navode u Mercedesu.

Benzinac napred, elektromotor pozadi

Pogonski sistem novog sportskog Mercedesa kombinuje AMG 4.0-litarski V8 biturbo motor na prednjoj osovini sa električnim pogonom na zadnjoj osovini.

Sinhroni elektromotor raspolaže sa 150 kW (204 KS), a lagana baterija visokih performansi se takođe nalazi iznad zadnje osovine.

Mercedes-AMG

Ovaj kompaktan dizajn rezultira brojnim prednostima. Elektromotor deluje direktno na zadnju osovinu i stoga svoju snagu može direktnije pretvoriti u pogon. Ovo daje dodatni podsticaj prilikom polaska, ubrzavanja ili preticanja.

Kako se proklizavanje na zadnjoj osovini povećava, pogonska sila elektromotora se takođe prenosi na prednje točkove po potrebi.

Mercedes-AMG

Mehanička veza potpuno varijabilnog AMG Performance 4MATIC+ pogona na sva četiri točka ovo omogućava preko kardanskog vratila i pogonskih vratila .

Pozicioniranje na zadnjoj osovini poboljšava raspodelu težine i osovinskog opterećenja u vozilu i na taj način čini osnovu za ubedljivo upravljanje.

Mercedes-AMG

Baterije zahtevaju definisanu temperaturu za optimalnu isporuku energije. Ako postanu previše hladne ili previše vruće, privremeno gube snagu ili čak moraju biti isključene kako bi se izbegla oštećenja ako je temperatura previsoka.

Ujednačena kontrola temperature baterije stoga ima odlučujući uticaj na njene performanse, vek trajanja i bezbednost.

Konvencionalni sistemi za hlađenje koji koriste samo vazduh ili hlade ceo baterijski paket indirektno vodom brzo dostižu svoje granice – posebno pošto se zahtevi i dalje povećavaju zbog ćelija sa sve većom gustinom energije.

Mercedes-AMG

Osam AMG DYNAMIC SELECT programa vožnje Electric, Battery Hold, Comfort, Slippery, Sport, Sport+, Race i Individual su precizno prilagođeni novoj tehnologiji pogona.

Oni nude širok spektar doživljaja vožnje – od efikasnih do dinamičnih. Programi vožnje prilagođavaju važne parametre kao što su odziv pogona i menjača, karakteristike upravljanja, prigušivanje oscilacija šasije ili zvuk.

Programi se mogu birati pomoću AMG dugmeta i centralnog displeja na centralnoj konzoli ili preko AMG dugmadi na upravljaču.

Mercedes-AMG

Ovaj Mercedesov sportski hibrid vrhunskih performansi obično se pokreće “nečujno” (Silent Mode) u programu vožnje Comfort kada se uključuje električni motor.

Zelena ikona "READY" na ekranu vozača signalizira da je vozilo spremno za vožnju. Pored toga, moćan, tipičan AMG  zvuk pokretanja se čuje kao akustična povratna informacija o spremnosti za vožnju.

Ovaj zvuk se putem zvučnika prenosi u unutrašnjosti vozila. Lagani dodir na pedalu gasa je dovoljan da AMG Performance Hybrid počne da se kreće.

Rekuperacija u četiri faze

Pošto je baterija visokih performansi uvek u optimalnom temperaturnom okviru od oko 45 stepeni zahvaljujući direktnom hlađenju, rekuperacija se takođe može optimizovati.

Obično se baterija mnogo zagreva kada je nivo rekuperacije visok, tako da generisanje energije mora biti ograničeno. Kod direktnog hlađenja baterije to nije slučaj.

Mercedes-AMG

Stoga, rekuperacija/generisanje energije počinje već u režimu vožnje bez dodirivanja pedale kočnice. Na ovaj način se puni baterija i stvara se kočioni moment.

Kočnice su zaštićene ili ih, u zavisnosti od stepena rekuperacije i saobraćajne situacije, uopšte i ne treba aktivirati.

Mercedes-AMG

Četiri različita nivoa rekuperacije mogu se izabrati pomoću desnog dugmeta AMG na volanu. Ovo se odnosi na sve programe vožnje sa izuzetkom Slippery.

Na najvišem nivou moguća je takozvana vožnja “jednom pedalom”. Preko 100 kW snage se može genrisati i vratiti u bateriju.

Još jedna prednost rekuperacije: vozilo ne postaje brže kada se vozi nizbrdo. Sistem radi kao motorna kočnica.

Aktivna aerodinamika

Aktivni aerodinamički element, koji je sakriven u donjem delu karoserije ispred motora, doprinosi da se ponašanje vozila u vožnji lako kontroliše.

Ovo je standard za AMG GT top model. Ovaj karbonski profil je ekskluzivni AMG razvoj i zaštićen je patentima. Reaguje na položaj AMG programa vožnje i automatski se širi naniže za oko 40 milimetara pri brzini od 80 km/h.

Na ovaj način se stvara takozvani Venturi efekat, koji dodatno pribija automobil uz put i smanjuje podizanje na prednjoj osovini.

Mercedes-AMG

Još jedna aktivna komponenta je zadnji spojler koji se može produžiti koji je neprimetno integrisan u poklopac prtljažnika.

Menja svoj položaj u zavisnosti od uslova vožnje. AMG tim za aerodinamiku je prilagodio upravljački softver za AMG GT 63 S E Performance za veće performanse i modifikovao brojne parametre.

Oni uključuju brzinu vožnje, uzdužno i bočno ubrzanje i brzinu upravljanja. U zavisnosti od odabranog programa vožnje, spojler preuzima pet novih uglova nagiba počev od 80 km/h, kako bi optimizovao stabilnost vožnje ili smanjio otpor vazduha.

Mercedes-AMG

Deo standardne opreme je i AMG ACTIVE RIDE CONTROL sistem oslanjanja sa poluaktivnom stabilizacijom kotrljanja.

Amortizeri, koji se mogu prilagodljivo podesiti pri sabijanju i povratnom hodu, takođe imaju poluaktivne, međusobno povezane hidraulične elemente. Oni zamenjuju konvencionalne poprečne stabilizatorske torzione šipke i smanjuju kretanje karoserije.

Hidraulično povezivanje komora amortizera na sva četiri točka odvija se preko odgovarajućih vodova i kontrolnih ventila u okviru adaptivnih amortizera.

Aktivno upravljanje zadnjom osovinom

AMG GT 63 S E PERFORMANCE je takođe standardno opremljen aktivnim upravljanjem zadnje osovine.

U zavisnosti od brzine, zadnji točkovi se okreću u suprotnom smeru (do 100 km/h) ili u istom smeru (brže od 100 km/h) kao prednji točkovi.

Sistem stoga omogućava i agilno i stabilno ponašanje u vožnji.

Mercedes-AMG

Ovo su karakteristike koje su u suprotnosti jedna sa drugom bez upravljanja zadnjom osovinom.

Dodatne prednosti uključuju lakšu kontrolu vozila u graničnim situacijama i manji napor pri upravljanju jer je odnos upravljanja prednjim točkovima direktniji.

Jednostavan za kontrolu i stabilan

U skladu sa vrhunskim vrednostima performansi, AMG keramički kompozitni kočioni sistem visokih performansi, sa fiksnim čeljustima sa 6 klipova bronzane boje napred i 1-klipnim plutajućim čeljustima pozadi, je deo standardne opreme.

Mercedes-AMG

U poređenju sa AMG GT modelima sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, ovaj system je nešto veći: karbonski keramički kočioni diskovi na prednjoj osovini su dimenzije 420 x 40 milimetara, a na zadnjoj osovini 380 x 32 milimetara.

Kočioni sistem impresionira zaista kratkim putevima kočenja, kao i maksimalnom stabilnošću. Takođe ističe se svojim dugim vekom trajanja. Lagani materijal štedi dodatnu težinu i smanjuje vrednost neoslonjenih masa.

Mercedes-AMG

Ekskluzivna karakteristika novog top modela serije AMG GT sa dvoja vrata je zadnji deo.

Ono što je novo ovde je integrisani plug-in poklopac za punjenje i naziv modela označen crvenom bojom. Tu su i užlebljene duple trapezoidne obloge izduvnih cevi sa spoljašnje strane.

Značka "E PERFORMANCE" sa strane označava vrstu pogona.

Mercedes-AMG

Standardno, ovaj hibrid dolazi na 20-inčnim AMG točkovima od lake legure u dizajnu sa 10 krakova. Oni su aerodinamički optimizovani, ofarbani u tantal sivo i završeni sa visokim sjajem.

Dimenzije na prednjoj osovini su 295/35 R 20 a na zadnjoj 305/35 R 20.

Mercedes-AMG

Kao i za čitavu seriju, brojne boje i pojedini detalji opreme dostupni su i za hibridnu verziju.

Eksterijer se može dodatno naglasiti brojnim paketima izgleda. Tu su i drugi točkovi od lake legure od 20 inča i kovani točkovi od 21 inča u različitim dizajnima i varijantama boja.

Mercedes-AMG GT63 S E Performance u prodajne salone stiže kasnije ove godine, kada će biti poznata i njegova cena.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: