Sada dovode u pitanje i Euro 7 normu

Sastanak ministara saobraćaja zemalja EU trebalo bi da dovede do zajedničkog stava i o Euro 7 normi izduvnih gasova koja donosi mnogo strože propise.

Automobili

Izvor:

Petak, 10.03.2023.

09:19

Sada dovode u pitanje i Euro 7 normu
Foto: Rasulov/Shutterstock

Češki, nemački i italijanski ministri saobraćaja planiraju da okupe kolege istomišljenika u Briselu u ponedeljak kako bi smislili način da se motori sa unutrašnjim sagorevanjem spasu od zabrane EU 2035. godine, rekla su dvojica diplomata za Politiko.

Nemačka je, uz podršku Italije, Poljske i Bugarske, blokirala konačno usvajanje zakona koji bi regulisao prodaju samo automobila i kombija sa nultom emisijom u EU od 2035. godine. Berlin želi da Evropska komisija prvo smisli opciju koja bi omogućila automobilima da koriste sintetička goriva poznata kao e-goriva.

Sastanak jednog broja ministara saobraćaja trebalo bi da dovede i do zajedničkog stava o standardu za izduvne gasove Euro 7, koji donosi mnogo strožije propise.

Zbog dodatnog smanjenja štetnih gasova i prisustva sitnih čestica (od trenja kočnica, na primer), automobilima bi bila potrebna nova tehnologija i poskupeli bi za po četiri hiljade evra, u proseku.

Euro 7 je trebalo da postane zvanična norma 2025. godine. Uz njemačkog ministra saobraćaja Folkera Visinga i njegovog češkog kolegu Martina Kupku, sastanku će svakako prisustvovati italijanski ministar saobraćaja Mateo Salvini.

Na sastanak su pozvani i ministri Francuske, Španije, Poljske, Mađarske, Slovačke, Portugala, Rumunije, Slovenije i Finske, rekao je češki zvaničnik.

Ove zemlje su u nekom trenutku izrazile zabrinutost zbog planova da se reguliše potpuna zabrana prodaje novih vozila zagađivača – u suštini prelazak na električna vozila.

Na listi pozvanih na sastanak su isključene zemlje poput Holandije, Švedske, Belgije, Danske, Luksemburga, Austrije i Irske, koje podržavaju postepeno ukidanje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem 2035. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: