Honda obustavlja prodaju Civica Type-R, ne mogu da proizvedu dovoljno vozila

Japanski proizvođač obaveštava da je primoran da prestane da primaju narudžbine za novi Civic Type-R na neodređeno vreme.

Podeli
Foto: Honda promo
Foto: Honda promo

Čim je izašao na tržište, novi Civic Type-R je bukvalno razgrabljen. Liste čekanja su se maksimalno produžile, čak i u Japanu, gde se na isporuku automobila čeka više od godinu dana.

Honda je odlučila da tome stane na kraj, ali ne povećanjem proizvodnje, već povlačenjem modela iz asortimana.

Japanski proizvođač obaveštava da je primoran da prestane da primaju narudžbine za novi Civic Type-R na neodređeno vreme. U svom saopštenju navode da je model dobro prihvaćen, ali da zbog poremećenih lanaca snabdevanja, pandemije i nestašice poluprovodnika ne mogu da predvide buduću proizvodnju.

Foto: Honda promo
Foto: Honda promo

U Hondi se stoga fokusiraju na ispunjavanje postojećih porudžbina. I to ne samo u Japanu, gde se sportski Civic čekao više od godinu dana, već i na drugim tržištima. Na primer, u Australiji se na isporuku čeka više od 18 meseci.

Honda Civic Type-R se takođe proizvodi u fabrici Jori u Sajtami u Japanu, dok motori dolaze iz američkih pogona u Ohaju.

Novi Tipe-R premijerno je predstavljen u julu prošle godine. I dalje ga pokreće 2.0 turbo, sada sa 330 KS i 420 Nm, a pogon je na prednje točkove. Motor je uparen sa šestostepenim manuelnim menjačem.

Civic Type-R u Japanu startuje od 35.750 evra, u Americi je početna cena oko 40.600 evra, a u Nemačkoj 55.500 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 65 idi na stranu