Cupra Born – kreće proizvodnja FOTO

Cupra zvanično počinje serijsku proizvodnju prvog potpuno električnog automobila, modela Born u fabrici Cvikau u Nemačkoj.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 28.09.2021.

15:00

Cupra Born – kreće proizvodnja FOTO
Photo: Cupra

Proizvodnjom ovog modela Cupra označava početak nove ere, kažu u toj kompaniji.

Fabrika Cvikau je inače prvi pogon Volkswagen grupe za 100% električna vozila i smatra se najvećom i najefikasnijom fabrikom vozila na električni pogon u Evropi.

Sa dnevnom proizvodnjom do 1.400 vozila, nemačka fabrika ima godišnji proizvodni kapacitet od oko 330.000 električnih automobila. Pored Cupra Born, u ovoj fabrici se proizvode još četiri modela Volksvagen ID.3 i ID.4, Audi Q4 e-tron i Q4 Sportback e-tron.
Photo: Cupra
Born je prvi model brenda Cupra koji prati koncept smanjenja emisije CO2, pri čemu se energija iz obnovljivih izvora koristi i u lancu proizvodnje.

Neki delovi za ova vozila napravljeni su od recikliranih materijala koji potiču iz Sredozemnog mora, čime se dodatno doprinosi u očuvanju Mediterana i životne sredine.

Svojim sportskim izgledom, Born se savršeno uklapa u filozofiju brenda Cupra, koji je pre nekoliko godina izašao iz okrilja Seata. Atraktivnu spoljašnjost upotpunjuju veliki točkovi prečnika 18 do 20 inča, u zavisnosti od paketa opreme.
Photo: Cupra
Unutrašnjost je očekivano minimalistička, sa poptuno digitalizovanim kokpitom. Vozaču su na raspolaganju dva ekrana - ispred vozača je digitalna instrument tabla, a centralno postavljeni touchscreen od 12 inča namenjen je multimedijalnom sistemu.

Poput Volkswagena ID.3 i Cupra Born će biti dostupan isključivo u verzijama sa zadnjim pogonim. U baznoj opciji automobil pokreće elektromotor od 150 KS (110 kW) i 310 Nm.

Struja se čuva u bateriji kapaciteta 45 kWh, a prema WLTP mernom ciklusu autonomija u vožnji iznosi 340 km. Auto ubrzava 0-100 km/h za 8,9 s.
Photo: Cupra
Kupci koji žele nešto potentniji automobil mogu da izaberu verziju sa elektromotorom od 204 KS (150 kW), dok je maksimalni obrtni moment isti i iznosi 310 Nm.

U istom "paketu" dobija se i veća baterija od 58 kWh, pa maksimalni radijus kretanja dostiže 420 km, a ubrzanje do stotke realizuje se za 7,3 s.
Photo: Cupra
U vrhu ponude je Born E-Boost performance sa motorom od 231 KS (170 kW), koji omogućava ubrzanje 0-100 km/h za 6,6 s.

Uz E-Boost se može dobiti baterija kapaciteta 58 kWh, koja obezbeđuje autonomiju od 420 km, ili veća od 77 kWh, sa autonomijom od 540 km.

Ukoliko se kupac odluči za veću (i težu) bateriju, to će se u izvesnoj meri odraziti i na performanse (ubrzanje do stotke je za 7 sekundi).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: