Renault 4 se definitivno vraća, ali više neće biti jeftin

Renault 4 je nekada reklamiran kao mali div - jeftin auto velikih mogućnosti. U budućnosti će, međutim, dobiti sasvim drugu ulogu.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Subota, 11.09.2021.

18:02

Renault 4 se definitivno vraća, ali više neće biti jeftin
Foto: Renault

Novi Renault 4 će po svemu sudeći nositi oznaku 4ever, a biće predstavljen 2025. i, naravno, imaće električni pogon.

Koristiće istu CMF-BEV osnovu kao retro inspirisana "petica", ali će imati oblik krosovera i osetno višu cenu, piše Index.

Ako uzmemo u obzir procenu prema kojoj će novi Renault 5 koštati barem 20.000 evra, stvari postaju jasne.
Foto: Renault
Direktor francuskog proizvođača, Luka de Meo, potvrdio je na minhenskom sajmu glasine o povratku Renaulta 4, ali i dodao: "Dosta smo naučili iz toga što smo prvi ponudili električni auto u Evropi, ali bila je to skupa lekcija. Ovi automobili moraju da nam donose profit."

Time je de Meo još jednom dao do znanja da njegova kompanija više ne želi da gubi novac na električnim modelima, kao na Renaultu Zoe, i sa 10 novih električnih modela želi da do kraja dekade poveća udeo električnih modela u prodaji na čak 90%.
Patentni crtež nove "èetvorke" (Foto: Autovisie)
Dobra je stvar da već nova mehanička platforma, koju koristi Renault 5, snižava troškove proizvodnje za 33% u odnosu na Zoe koji ostaje u prodaji do 2024. godine.

Takođe, očekuje se da će cena baterija pasti na 80 USD za 1 kWh do 2030.

Podsećanja radi, originalni Renault 4 proizvodio se od 1961. do 1993. godine, a za to vreme ukupno je prodato preko 8 miliona ovih vozila.

Naslednik će sasvim sigurno imati retro dizajn, uz elemente futurističkog stila, dok će sve ostalo - uključujući cenu - biti neka nova priča.
Patentni crtež nove "èetvorke" (Foto: Autovisie)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: