Iz bizarnog razloga mu zabranili da registruje Audi – ipak dobio dozvolu

Načelnik Uprave saobraćajne policije u sedištu Ministarstva Nebojša Arsov ističe da se od 6. jula ove godine Pravilnik o tehničkom pregledu vozila primenjuje u punom obimu i naglašava da manja mehanička oštećenja vozila, koja ne utiču na bezbednost saobraćaja, ne predstavljaju osnov da se vozilo proglasi tehnički neispravnim.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 29.07.2021.

19:00

Iz bizarnog razloga mu zabranili da registruje Audi – ipak dobio dozvolu
Photo: Audi

Ogrebotine ili manja ulegnuća na šasiji, nedostatak bočne lajsne, nedostatak kapica na ventilima pneumatika, naprslina stakla na svetlosnim grupama, nedostatak tečnosti za pranje vetrobrana, različite boje presvlaka za sedišta i slično, prema instrukciji koja su privredna društva koja vrše tehnički pregled vozila dobila od Ministarstva, nisu razlog da se vozilo oceni kao neispravno.

Voditelj Mladen Alvirović je tom prilikom predstavio nesvakidašnji problem jednog vozača, prenosi Mondo.

Nemanja je naime 2017. godine kupio novi "audi" u Srbiji, ali mu je nedavno vraćen sa tehničkog pregleda je "ima ksenonska svetla, ali nema prskalice za farove". Vozač je proverio u fabrici "Poršea" gde mu je potvrđeno da je njegov automobil takav fabrički - bez dela koji se u novom pravilniku za registraciju zahteva.

"Propisano je da mora da ima", rekla je pripadnica MUP-a i naglasila da je takav pravilnik i da se tu nažalost ništa ne može.

Alvirović ih je pitao kako je moguće da automobil star samo četiri godine, koji je potpuno nov kupljen sa svim papirima u Srbiji i ima potvrdu od fabrike da je tako napravlje, ne može da prođe tehnički pregled.

"To jeste problem jer ako ne ispunjava ovaj uslov,onda je to vozilo koje ne ispunjava uslove za učešće u saobraćaju na putu", rekli su predstavnici policije.

Dodali da se automobil kao takav ne može nadograđivati. "Svaka prepravka i ugradnja toga zahteva onda ispitivanje" istakli su predstavnici MUP-a.

Voditelj je dodao da "fabrika nije predvidela" da vlasnik može da ugradi prskalicu na taj auto jer je automobil fabrički napravljen bez tog dela.

"I šta sad? Auto star četiri godine da bacimo na otpad" pitao je voditelj.

"Tehnički pregled mimo ovog propisa neće moći. Iako ima potvrdu od fabrike, propisi su vrlo jasni, ne možemo mimo njih da odlučimo. Ovde fali jedna odredba, da tako kažemo. Jedino da se obrati Ministarstvu saobraćaja kao donosiocu ovog pravilnika", odgovorili su predstavnici MUP-a.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov rekao je danas da je protiv privrednog društva koje je prilikom tehničkog pregleda pogrešno utvrdilo neispravnost "audija A6" jer nije imalo uređaje za čišćenje farova podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

"Činjenica je da je vozilo bilo tehnički neispravno zbog prepravke OBD priključka koji je potreban za utvrđivanje neispravnosti uređaja za odvođenje i regulisanje izduvnih gasova", naglasio je Arsov reagujući na navode iznete u emisiji SAT i ukazao da je neispravnost vozila utvrđena kontrolom.

Dodao je da pored neosnovane konstatacije u zapisniku da je vozilo tehnički neispravno, jer nije imalo uređaje za čišćenje farova, privredno društvo konstatovalo i nepropisan sastav izduvnih gasova, a da nisu ni merili sastav izduvnih gasova.

" Vozilo je narednog dana bilo na ponovnom tehničkom pregledu u istom privrednom društvu i tom prilikom je utvrđena tehnička ispravnost vozila i izdat je registracioni list " navodi Arsov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

154 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: