Honda: Šta će nam dizel, imamo hibrid

Čelnici japanske Honde uvereni su da će prodaja hibridne verzije novog krosovera CR-V biti dovoljno dobra da kompenzuje izbacivanje dizel modela.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 13.02.2019.

20:15

Honda: Šta će nam dizel, imamo hibrid

Honda je prvi proizvođač koji je ponudio hibrid u Evropi sa modelom Insight 1999, ali je odustala od te tehnologije u korist dizela.

Rival Toyota je ostala verna hibridima pa sada ima skoro polovinu prodaje u Evropi.

Hibridnim CR-V Honda se vratila ovoj tehnologiji nakon što je 2015. okončala proizvodnju potkompaktnog modela Jazz Hybrid.

Iz japanske kompanije ističu da je prisutna snažna potražnja za ekonomičnim alternativama dizelu i veruju da bi hibrid mogao da predstavlja polovinu prodaje od 60.000 planiranih jedinica CR-V u Evropi.

Prodaja hibridne varijante počinje u martu, čime će se pridružiti 1,5-litarskom turbo-benzincu u ponudi.
Honda očekuje da CR-V Hybrid nadmaši benzinca u prodaji već do sredine godine.

"Ovo je najvažniji Hondin pogon u poslednjih deset godina", ističe Dejv Hodžets, direktor Honde u Velikoj Britaniji, najvećem evropskom tržištu japanskog proizvođača.

Iz Honda najavljuju da će cena hibrida biti identična onoj koju bi imao dizel da je ostao u ponudi.

Hibridni sistem u CR-V koristi 2,0-litarski benzinac koji paralelno puni 1 kWh litijum-jonsku bateriju i napaja električni generator, koji potom pokreće elektromotor povezan sa točkovima.

Pri višim brzinama benzinski motor je aktivan uz optimalnu efikasnost i sa njega se snaga prenosi direktno na točkove.
CR-V može takođe da se kreće i samo na baterijski pogon u EV sistemu vožnje, a Honda promoviše ovaj model kao EV koji sam sebe puni.

"To je kao da vozite električni automobil koji nema nijednu komplikaciju koju ima električni autmobil. Poput problema sa autononijom", kaže Hodžets.

Iz Honde tvrde da hibrid ima obrtni moment, ekonomičnost i domet koji su uporedivi sa CR-V dizelom.

"Ne vidim nijedan razlog zašto korisnici dizela ne bi kupili hibrid. Uz to je i mnogo uglađeniji", zaključuje direktor Honde u Britaniji.

Međutim, hibrid ima i jednu manu. Prostor neophodan za smeštanje baterijskog paketa znači da je CR-V u ovoj verziji dostupan samo u konfiguraciji sa pet sedišta, za razliku od benzinskog modela koji ima i varijantu sa sedam putničkih mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: