Porsche će "otimati" kupce od Tesle

Jedan od novih modela koji će obeležiti 2019. godinu je Porscheov prvi električni model Taycan.

Podeli

Poput ostalih nemačkih proizvođača automobila, i Porsche se polako okreće vozilima na struju. Prvi koji će stići u prodajne salone je Taycan, zasnovan na električnom konceptu Mission E.

Ovaj automobil za pogon koristi dva elektromotora koji zajedno proizvode 600 KS što omogiućava ubzranje 0-100 km/h za 3,5 sekundi, dok 200 km/h dostiže za manje od 12 s.

U planu je proizvodnja oko 20.000 jedinica godišnje. Iz nemačke kompanije nisu saopštili tačnu cenu, ali su najavili da će biti skuplji od SUV-a Cayenne (74.828 evra u Nemačkoj), a jeftiniji od limuzine Panamera (90.655), pa se spekuliše da će koštati oko 80.000 evra.

Kako navode u Porscheu, za modelom Taycan već vlada veliko interesovanje među potencijalnim kupcima, iako auto još nije imao zvaničnu premijeru.

U toj kompaniji kažu ako bi svi oni koji su ga do sada rezervisali zaista i kupili automobil, da bi kontigent vozila za prvu godinu proizvodnje već bio rasprodat.

Na pitanje ko su potencijalni kupci koji se interesuju za Taycan, šef Porschea za Severnu Ameriku, Klaus Celmer, kaže da više od polovine nikada ranije nije imalo neki od modela tog brenda.

"Kupci Porschea su inače u velikom broju vlasnici automobila drugih premijum brendova, kao što su Mercedes, BMW ili Audi, ali u ovom slučaju najviše zainteresovanih poseduje neki od Tesla modela", objašnjava Celmer.

Iako ova konstatacija može da znači i da će neki od sadašnjih vlasnika Tesla automobila pored postojećeg vozila kupiti i električni Porsche, sigurno je da će biti i onih koji će svoj Model S zameniti Taycanom.

Porsche nije jedini koji će u 2019. zapretiti Tesli, jer će se u narednoj godini u prodaji pojaviti i električni SUV modeli Mercedesa i Audija, EQC i E-tron, kao rivali Modelu X, a i Volkswagen sprema velikoserijski kompaktni automobil na struju.

strana 1 od 82 idi na stranu