Automobili

Petak, 20.05.2022.

08:56

Ograničenje brzine na Autobanu ne bi donelo velike uštede goriva?

Analiza stanica za brojanje saobraćaja u Nemačkoj pokazala je da gotovo 80 odsto vozača ne vozi brže od 130 km/h, čak ni na deonicama bez ograničenja brzine.

Izvor: Izvor: B92, Revijahak.hr

Ograničenje brzine na Autobanu ne bi donelo velike uštede goriva?
Foto: orinocoArt/Shutterstock

Ograničenje brzine na nemačkim auto-putevima ponovo je aktuelna tema u medijima u toj zemlji, ovog puta zbog potencijalne nestašice energije uzrokovane ratom u Ukrajini. Ograničenje se spominje kao privremena mera na deonicama na kojima ga sada nema.

Drugi po veličini nemački auto-klub, AvD, uključio se u raspravu i smatra da će ograničenje brzine imati mali efekat. Čak i najoptimističniji analitičari, nakon uvođenja ogrničenja od 130 km/h, procenjuju potencijal za uštedu CO2 na najviše dva miliona tona godišnje.

S obzirom na ukupnu godišnju emisiju CO2 u Nemačkoj od oko 762 miliona tona, ograničenje od 130 km/h smanjilo bi emisiju CO2 samo za 0,26 odsto, navode iz kluba.

U klubu pretpostavljaju da bi smanjenje emisija i potrošnje goriva u praksi bilo znatno manje nego što procenjuju razne ekološke organizacije. Analiza stanica za brojanje saobraćaja pokazala je da gotovo 80 odsto vozača ne vozi brže od 130 km/h, čak ni na deonicama bez ograničenja brzine.

Prema podacima kluba, samo dva odsto vozača vozi brže od 160 km/h na deonicama auto-puta bez ograničenja, od čega polovina u kasnim večernjim ili noćnim satima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: