Automobili

Utorak, 08.05.2018.

17:45

Novi superautomobil – Lotus Esprit

Lagan, aerodinamičan, efikasan i agilan – to su ključni aduti novog superautomobila Lotusa Esprit koji će se pojaviti 2020.

Izvor: B92

Novi superautomobil – Lotus Esprit
Lotus Esprit concept 2010.

Prema najavi direktora Lotusa Žan-Marka Galesa, Esprit bi trebalo da predstavlja "korak dalje" u odnosu na model Evora GT430.

Zahvaljujući drugačijim materijalima i tehnikama naučenim upravo preko Evrore, model Esprit, koji je najavljen konceptom još 2010, trebalo bi da bude još moćniji što se tiče upravljivosti.
Lotus Esprit concept 2010.
Poput Evore takođe će prednji i zadnji branici, hauba, krov, gepek i zadnja krila biti od karbon-fibera, ali i neki dodatni delovi, zbog čega će biti lakši.

Još nema informacija koji će pogon biti zadužen za ovaj superautomobil, da li će Lotus ostati veran Toyotinim agregatima (1,6 i 1,8 litara u Elise i Exige), čiji 3,5-litarski V6 pokreće Evoru.
Lotus Esprit concept 2010.
Svi ovi motori su sa turbopunjačem, a očekuje se i da Esprit dobije V6 koji će nadmašiti 430 KS koliko ima u Evora GT430, mada nije isključeno i da novi vlasnik, kineska kompanija Geely koja kontroliše i švedski Volvo, a odnedavno ima i akcije Daimlera, promeni snabdevača.

Vest o novom Espritu je prva informacija iz Lotusa koja se tiče sportskih automobila, a ne već mesecima iščekivanog prvog krosovera ove kompanije, koji se očekuje 2022.
Lotus Esprit concept 2010.
Takođe, najavljuje se i naslednik već zasteralog modela Elise, kao i još jedan novi model koji bi trebalo da popuni "prazninu" između baznog Exige i najmoćnijeg Elise.
Lotus Esprit concept 2010.
Lotus Esprit concept 2010.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: