Subaru ima nove planove

Subaru je u protekle dve godine reorganizovao svoje korporativno poslovanje kako bi se pripremio za decenije elektrifikacije.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.02.2023.

15:00

Subaru ima nove planove
Photo: Subaru

Japanski proizvođač automobila planira da 40% njegove globalne prodaje budu elektrifikovana vozila do 2030. godine, a izgradio je i novi centar za istraživanje i razvoj u svojoj glavnoj fabrici u prefekturi Gunma u Japanu.

U vezi toga, izvršni direktor kompanije Tomomi Nakamura je svojevremeno rekao: „Na osnovu toga kako tržište prima novi Solterra EV, možemo planirati kakve odnose (50-60 procenata) treba da ciljamo za EV i hibride."

Automotive News sada izveštava da je Subaruov šef korporativnog planiranja, Tomoaki Emori, rekao analitičarima da će najnoviji plan elektrifikacije podrazumevati i „hibride i električna vozila“ za američko tržište do 2025. On je dodao da će posebno za SAD, „morati da ponudi nekoliko novih modela u liniji električnih vozila“.

Proizvodi koji bi mogli da budu na tržištu do 2025. godine, biće zajednički projekti Subarua i Toyote; Solterra je Subaruova verzija Toyote bZ4X i proizvodi se u Toyotinoj fabrici. Smatra se da će proći još tri ili četiri godine pre nego što Subaru bude mogao da pravi sopstvene EV u svojoj fabrici Gunma.

Hibridi će takođe biti plod saradnje, a prvi rezultati koji se očekuju sa Subaru Foresterom šeste generacije. Subaru navodi da će iskoristiti Toyotinu hibridnu tehnologiju "sredinom 2020-ih", a glasine sa kraja 2021. kažu da bi novi karavan mogao da dobije plug-in hibridni pogon iz Toyote RAV4 Prime.

Ostali noviteti slede nakon Forestera, ali nije poznato koji i kojim redosledom. Trebalo bi da saznamo više kada Subaru predstavi svoju modifikovanu mapu elektrifikacije negde ovog leta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: