Rusi ne mogu bez Lade, ali kineski proizvođači polako osvajaju tržište

Rusko tržište automobila doživelo je u prošloj godini pad od 59 odsto. U 2022. prodato svega 690.000 novih vozila.

Izvor: Izvor: bizportal.rs

Utorak, 07.02.2023.

11:40

Rusi ne mogu bez Lade, ali kineski proizvođači polako osvajaju tržište
Foto: Grisha Bruev/Shutterstock

Tržište automobila u Rusiji oslabilo je u januaru za 63,1 odsto, saopštila je Asocijacija evropskih preduzeća (AEB), zvanično predstavništvo stranih investitora u Rusiji. Više od polovine prodatih automobila u proteklom mesecu bilo je marke Lada, piše bizportal.rs.

Situacija u većoj meri odražava krizu snabdevanja i prodaje marki koje nisu iz Kine. Pored toga, statistika ne uzima u obzir kineski Chery koji je prema prošlogodišnjim podacima zauzeo oko osam odsto tržišta, prenosi Komersant.

Prodaja putničkih automobila i lakih komercjalnih vozila u Rusiji iznosila je u januaru na 32.500 komada, što je pad za 63,1 odsto.

Januar je tradicionalno loš za prodaju automobila, ali ove godine situaciju pogoršava nedostatak ponude na tržištu. Samo kineski i domaći brendovi imaju stabilne zalihe, dok su zalihe evropskih, japanskih i korejskih marki iscrpljene, zbog sankcija.
Kineski Haval Jolion na ulicama Moskve (Foto: Haggardous50000/Shutterstock)
Lada ostaje lider na tržištu, a njena prodaja u januaru je bila za tri procenta niža nego u istom mesecu prošle godine, i iznosila je 17.500 jedinica.

Kao rezultat toga, vozila kompanije AvtoVAZ, koja proizvodi Ladu, činila su 53,7 procenata ukupnog obima tržišta.

Drugi je kineski Haval, a na trećem mestu po prodaji u januaru je Geely, takođe kineski proizvođač.

Ruski GAZ smanjio je prodaju za 32 odsto na 1,8 hiljada vozila, a uvek dobro prodavana KIA zabeležila je pad prodaje za 89 odsto, na 1,4 hiljade automobila.

Među onima koji su uspeli u prošlom mesecu da prodaju više od hiljadu automobila je i domaći UAZ, sa oko 1.200.

Rusko tržište automobila smanjilo se u prošloj godini za oko 59 odsto, na 690.000 vozila. AEB očekuje da će tokom tekuće godine tržište porasti za 12 odsto na 770.000 prodatih automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: