Novi trend: Mercedes nudi povećanje snage automobila uz godišnju pretplatu

Automobili postaju umreženi računari, a tjuning je moguće obaviti putem pretplate.

Izvor:

Četvrtak, 24.11.2022.

10:54

Novi trend: Mercedes nudi povećanje snage automobila uz godišnju pretplatu
Foto: Mercedes promo

Sve su češći slučajevi da proizvođači "otključavaju" pojedine opcije na automobilu. Tako je BMW nedavno uveo opciju pretplate na grejanje sedišta po ceni od 18 dolara mesečno, kao i mogućnosti "najma" grejanja volana ili generisanja sportskog zvuka motora.

Mercedes sada u Americi nudi opciju Acceleration Increase koja omogućava da se na pojedinim električnim modelima iz EQ serije skrati vreme potrebno za ubrzanje do 96 km/h za 0,8 do 1,0 sekundi.

Nije malo, a nije ni trajno. Naime, ovde se ne radi o opremi vozila, već doslovno o naknadnoj softverskoj nadogradnji. I što je najbolje, nudi se uz pretplatu po ceni od 1.200 dolara godišnje.
Foto: Mercedes promo
U Mercedesu kažu kako je opcija namenjena svima koji žele da aktiviraju poboljšane performanse za svoj automobil i da dobiju "primetan napredak u ubrzanju".

Ovim online tjuningom povećava se snaga pogonskih motora za 20 do 24 odsto.

Paket se nudi na četiri modela. Na modelu EQE 450 4Matic snaga raste sa 292 na 354 KS, a ubrzanje do 96 km/h pada sa 6,0 na 5,1 s.

Slično važi i za EQE SUV 350 4Matic.

Na preostala dva modela, Mercedesu EQS 450 4Matic i EQS SUV 450 4Matic, snaga raste sa 360 na 449 KS, a ubrzanje se skraćuje sa 5,3 na 4,5 sekundi kod limuzine i sa 5,8 na 4,9 sekundi kod SUV-a.

Nema sumnje, ideja da se svi automobili u startu izrađuju što sličniji, što pojednostavljuje proizvodni proces, a personalizacija usledi naknadno preko pretplate - postaje stvarnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: