U Srbiji ga ne viđamo: Da li znate na šta ukazuje ovaj saobraćajni znak?

Mnogi koji voze kroz Nemačku imaju problema sa pojedinim saobraćajnim znakovima koji im nisu poznati.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, poslovni.hr

Utorak, 08.11.2022.

10:47

U Srbiji ga ne viđamo: Da li znate na šta ukazuje ovaj saobraćajni znak?
Foto: Esin Deniz/Shutterstock

Jedan od njih je saobraćajni znak 223.1, koji se može videti na auto-putu u Nemačkoj, ali i u nekim drugim zemljama, poput Holandije. U pitanju je plavi kvadratni znak sa tri bele strelice usmerene prema gore, a jedna od strelica odvojena je punom belom linijom.

Nepoštovanje tog znaka može rezultirati novčanom kaznom do 75 evra i jednim kaznenim bodom. Kazne mogu biti drastične ako, prema pisanju portala fuehrerschein.de, "nepoštovanjem znaka usledi opasnost ili čak nesreća sa materijanom štetom ili povredama učesnika u saobraćaju".
Foto: Jojoo64/Shutterstock
Saobraćajni znak sa belim strelicama i crtom znači da se zaustavna traka mora koristiti kao krajnja desna vozna traka na auto-putu. To znači da učesnici u saobraćaju na ovoj deonici mogu da koriste ne samo dve, već sve tri trake.

Vozačima je dozvoljeno da koriste zaustavnu traku kao regularnu traku na auto-putu, pod uslovom da je vidljiv odgovarajući saobraćajni znak.

Ali, važno je da obrate pažnju kada dođe kraj te naredbe – na saobraćajnom znaku, uz bele strelice i crtu, strelica desno je precrtana crvenom bojom. Od tog trenutka vozačima su ponovno na raspolaganju samo dve trake.
Foto: Bundesanstalt für Straßenwesen
TÜV Thüringen izričito ističe da se zaustavna traka na auto-putevima ne sme koristiti kao prečica i da se sme koristiti samo ako to nalaže odgovarajući saobraćajni znak.

Korišćenje je rezervisano isključivo za hitne slučajeve i vozila u kvaru.
Foto: Jojoo64/Shutterstock
Alternativa precrtanoj beloj strelici je znak sa belim strelicama i crtom, gde se krajnja desna strelica savija ulevo.

Ovaj znak pokazuje vozačima da se zaustavna traka mora odmah osloboditi od vozila, piše fuehrerschein.de.

U zavisnosti od deonice auto-puta i broja voznih traka, ovaj saobraćajni znak može biti sa tri ili četiri strelice. Značenja uvek ostaju ista, baš kao i kazne za nepoštovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: