Aktuelno 2

24.04.2024.

21:12

Prevelika ponuda, a konkurencija nikad jača – Kinezi najavljuju žestok rat cenama

Proizvođači će samo u ovoj godini na tržište plasirati 150 novih modela automobila.

Izvor: Index.hr, B92

Prevelika ponuda, a konkurencija nikad jača – Kinezi najavljuju žestok rat cenama
Denza

Podeli:

Kineske vlasti ove godine očekuju žešći rat cenama među proizvođačima električnih automobila i plug-in hibrida jer se očekuje da će ponuda nadmašiti očekivanu potražnju.

Proizvođači će tokom 2024. lansirati 150 novih modela, uključujući više od 110 modela na električni ili plug-in hibridni pogon, što će rezultirati žestokom konkurencijom, objavila je u ponedeljak Nacionalna komisija za razvoj i reforme (NDRC).

Očekuje se da će potražnja za električnim vozilima i plug-in hibridima porasti za 2,1 milion vozila, ali tri vodeća brenda malih električnih automobila čija brzina ne prelazi 40 kilometara na sat, BYD, Aito i Li Auto, planiraju da povećaju isporuke za 2,3 miliona vozila, napominje komisija, što ukazuje na preveliku ponudu.

Počinje rat prodajnim akcijama i podsticajima

U takvim uslovima proizvođači će nastojati da kupce privuku sniženim cenama, uz dodatni podsticaj nižih troškova baterija, pa će se popusti u Šenženu, metropoli koja u velikoj meri prihvata električna vozila, kretati od pet do deset odsto, saopštio je NDRC.

Najveće popuste nude BYD i Denza, čija su vozila u aprilu jeftinija od 7,15 do 9,7 odsto u odnosu na početak godine, navodi NDRC, a zatim sledi Li Auto.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: